SÖDERMALM. I Björns trädgård på Södermalm brukar volontärer stå och dela ut mat och kaffe till hemlösa svenskar. Detta har fått svenskfientliga personer att ilskna till och en av personerna har dragit igång vad man kallar för ”Fika för alla”.

På helgerna brukar en svenskvänlig grupp stå och dela ut kaffe och mat till hemlösa svenskar i nöd vilket har fått svenskfientliga personer att reagera med avsky. Enligt en svenskfientlig person som startat upp ”Fika för alla” är det ”en rasistisk praktik” att stå och dela ut mat till behövande svenskar.

De svenskvänliga volontärerna har tidigare blivit hotade för sina utdelningar och av rädsla för bli angripna väljer en av initiativtagarna att inte gå ut med för mycket information.

— Vi har blivit hotade och sådant där så jag är försiktig med att lämna ut information, säger hon.

På frågan om varför de har blivit hotade svarar hon helt enkelt att det beror på att man bara har valt att dela ut till hemlösa svenskar eftersom det är den gruppen som är minst gynnad i samhället.

— För att vi bara ger till svenska hemlösa. Vi har inte råd till mer. Vi ställer upp på vår fritid och med våra pengar och tid och kan inte ge till alla. Då har vi valt den gruppen som är minst gynnad. Det är de svenska hemlösa. De som inte får kaffe vid centralen och som alltid kommer sist in på härbärgena, säger hon.

Nu har man ordnat så att det alltid ska finnas personer som har till uppgift att skydda volontärerna. Enligt rykten ska beskyddarna ha kopplingar till Sverigedemokraterna, Nordisk ungdom och Soldiers of Odin.

Den svenskfientliga gruppen Fika för alla ställer sig inte bakom det hela och en person bakom gruppen säger att man är ett alternativ till ”de andras rasistiska praktik”.

— Vi är en grupp vänner som möttes under höstens solidaritetsarbete. Vi står i Björns trädgård på lördagar och söndagar och delar ut kaffe och fikabröd till alla som behöver. Vi är ett alternativ till de andras rasistiska praktik, säger en av personerna bakom gruppen.

Även polisen tycker att det är fel att dela ut mat till svenskar som befinner sig utanför samhället.

— Vi tycker att det är fantastiskt att man vill hjälpa utsatta personer med mat eller kläder men det är problematiskt när man riktar sig till enbart vissa specifika människor. Det kan skapa konflikter, säger Mats Eriksson på Stockholmspolisen.

Källa:
Matutdelning på Södermalm väcker ilska – ger bara åt svenska hemlösa


  • Publicerad:
    2016-05-06 15:00