SVERIGE. Verksamheten för svenska hemlösa får stryka på foten och diakoner bränner ut sig på grund av zigenska tiggare som kräver sociala förmåner.

P1-programmet Människor och tro har ringt upp stiftsdiakoner i svenska kyrkon alla tretton stift i ett reportage som handlar om diakoner under press. Alla diakoner, som är kyrkans sociala arbetare, vittnar om att trycket från asylsökande på olika boenden och den mängd av EU-migranter som söker sig till kyrkans sociala verksamheter, leder till ökad arbetsbelastning på diakoniverksamheten.

Diakonerna hinner inte med och både bränner ut sig och blir deprimerade eftersom de inte längre kan fullfölja sina åtaganden, uppger Människor och tro. Den mängd av EU-migranter som började söka sig till svenska kyrkan kom plötsligt.

– De stod där, 50 personer, utanför dörren, berättar Maria Leijman vid Domkyrkoförsamlingen i Lund om den dag i höstas som EU-migranterna plötsligt stod utanför diakonicentralen i Lund och krävde sociala förmåner.

Maria Leijman berättar att trycket på verksamheten snart blev för stort och att man nu har skaffat nya lokaler – helt öronmärkta åt EU-migranterna.

De som får stryka på foten när stiften nu måste omorganisera sig för att hinna med EU-migranterna är de svenska hemlösa.

– Vi kan väl ta några konkreta exempel. I höstas var personalen redan så uttröttade att vi bestämde att vi fick stänga alla externa grupper. Vi hade kvinnogrupper här vars verksamhet vi fick lägga ner. Vi drog in adventsmarknaden där vi brukade dra in pengar till den lokala verksamheten och vi stängde på julafton, säger Maria Leijman.

Källa:
Diakoner under press


  • Publicerad:
    2015-04-16 16:45