MUSIK Denna vecka presenterar Nordfront artisten Hiraeth som nyligen drabbats av en stor personlig tragedi.

Veckans låt

Klockan 20:00 varje fredag uppmärksammar Nordfront en låt för att sprida sund och intressant kultur till våra läsare. Har du förslag på musik du tror skulle passa som Veckans låt? Kontakta då kulturredaktören Daniel Olofssondaniel.olofsson@nordfront.se.

Nordfront har tidigare vid fem tillfällen uppmärksammat den pro-vita kvinnliga musikern som kallar sig Hiraeth. Tillsammans med sin man Jeff Winston, som grundade White Art Collective (WAC), fick Hiraeth för några månader sedan en dotter. Familjen har nu drabbats av en stor tragedi då Jeff hastigt och oväntat ska ha avlidit.

GiveSendGo har det startats en insamlingskampanj till stöd för Hiraeth och hennes dotter. Insamlingen är fortfarande aktiv för de som vill donera. I skrivande stund har redan över 260 000 kr samlats in.

Skärmdump från den pågående insamlingen.

Om artisten

Hiraeth är ett walesiskt ord som anses vara svåröversatt. Ordet betyder bland annat ”hemlängtan” men syftar också på andra former av längtan, som längtan efter en svunnen tid eller en saknad person.

Hiraeth har både en Youtube-kanal och ett konto på Odysee där man kan höra hennes musik. 2019 släppte hon sin debutskiva på Bandcamp som man antingen kan köpa eller ladda ner gratis där.

Många av Hiraeths låtar har texter som antingen mellan raderna eller rätt så öppet kritiserar dagens samhälle. En av de mer tydligt politiska låtarna är ”No One Can Replace Us” som Nordfront tidigare skrivit om.

Här är alla de fem låtar av Hiraeth som vi haft som Veckans låt tidigare:

I veckan släpptes dessutom en ny låt med anledning av insamlingen. På Telegram skriver Hiraeth:

Jag vill tacka alla för allt det stöd som min dotter och jag har fått den senaste veckan.

Att få höra alla berättelser, allt stöd, och den inverkan som som Jeff haft på så många av er har definitivt gett mig viss tröst i en så smärtsam tid,

Detta är en tidigare opublicerad låt som jag känner var omedvetet skapat för att släppas denna stund, så jag dedikerar den till Jeff.

Han inspirerade mig och motiverade mig att inte bara skapa, utan även att växa som artist och som människa. Förutom kärleken som vi delade gav han mig den största gåvan jag kunde önska... en dotter. Hennes leende gör mig stark.

Hans minne kommer att leva vida genom henne och berättelserna vi alla delar om honom.