INRIKES Afrikanen Alimamy Cole dömdes till livstids fängelse för mord i tingsrätten men friades i hovrätten. Nu har Högsta domstolen rivit upp hovrättens friande dom och dömer afrikanen till livstids fängelse.

Det var i oktober 2020 som en skottlossning utbröt vid en busshållplats i Märsta, Stockholm. En 25-årig man sköts till döds just när han skulle kliva på bussen i en av många gänguppgörelser de senaste åren i huvudstaden.

Bara minuter senare kunde gängmedlemmen Alimamy Cole gripas. Enligt vittnen ska han ha skjutit offret med flera skott i huvudet innan han flydde från platsen på en sparkcykel.

Under rättegången i Attunda tingsrätt dömdes Cole till livstids fängelse för mord, men Svea hovrätt valde att upphäva domen och fria Cole i september förra året eftersom man menade att det inte gick att utesluta en alternativ gärningsman. Detta trots att afrikanen saknade alibi och att man hittat blod från mordoffret på en jacka hemma hos Cole.

Högsta domstolen dömer Cole - som flytt till Afrika

Fallet kom att tas upp av Högsta domstolen (HD), som nu meddelat att man dömer Alimamy Cole till livstids fängelse för mord .

”Högsta domstolen konstaterar att bevisningen vid en sammanvägd bedömning ger ett mycket starkt stöd för åtalet och att det som kommit fram om möjliga alternativa gärningsmän inte ger anledning att räkna med att gärningen utförts av någon annan. Det är därför ställt utom rimligt tvivel att den tilltalade var gärningsman och Högsta domstolen dömde honom för bland annat mord till livstids fängelse”, skriver domstolen i det vägledande avgörandet.

Alimamy Cole har dömts i sin frånvaro. Tanken var att huvudförhandling skulle hållas i maj förra året, men när man misslyckats med delgivningen framkom det att Cole rest till hemlandet Sierra Leone efter den friande hovrättsdomen, där man tror att han än idag befinner sig.

— Myndigheterna får försöka så gott det går att lokalisera den dömde och få honom till Sverige för att avtjäna sitt straff. Det kommer säkert bli svårt eftersom att Sverige inte har några utlämningsavtal med Sierra Leone, säger riksåklagare Petra Lundh till Aftonbladet.

Aftonbladets Oisín Cantwell skriver att den vägledande domen från HD kan komma att få stor betydelse för framtida rättegångar mot gängkriminella. Detta eftersom det ofta saknas avgörande vittnen i fallen, samtidigt som åklagare hamnar i ett läge där man får bygga på indicier och mer eller mindre besvärande omständigheter som inte helt sällan lett till friande domar. Enligt HD ska man nu inte bara väga varje omständighet för sig utan även göra en sammanvägd bedömning av allt som lagts fram och då har man i fallet Cole kommit fram till att det saknas rimligt tvivel i skuldfrågan.