FRANKRIKE. Idag godkände det franska parlamentet lagförslaget om att tillåta homoäktenskap och homoadoptioner. Det kontroversiella lagförslaget har skapat våldsamma protester och massdemonstrationer i hela landet.

Det var redan i februari som den franska Nationalförsamlingen godkände den så kallade ”Äktenskap för alla”-lagen. Efter månader av demonstrationer och våldsamma drabbningar godkändes lagen nu slutligen av parlamentet idag.

Flera dagar den senaste veckan har människor samlats utanför Nationalförsamlingen för att protestera mot lagförslaget, vilket även skedde idag.

Enligt Yves-Marie Cann på det Franska undersökningsföretaget CSA har motståndet mot homoäktenskap ökat kraftigt den senaste månaden. Cann säger även att det har skapats en stor ideologisk klyfta i det Franska samhället.

Tidigare under året har flera demonstrationer ägt rum. I januari samlades det 340 -800 tusen demonstranter i Paris.

Även söndagen den 24 mars samlades tiotusentals människor i Paris för att demonstrera mot det kontroversiella förslaget. Polisen fick då sätta in tårgas mot cirka 200 demonstranter.

Motståndare till homo-lagen säger att de kommer fortsätta protestera tills att president François Hollande utlyser folkomröstning. Om så blir fallet återstå att se.

Källa:
French parliament legalises gay marriage, adoption


  • Publicerad:
    2013-04-23 22:35