IRLAND. Igår hölls en folkomröstning i Irland om att legalisera homoäktenskap och det verkar som att en majoritet av väljarna röstade för en legalisering.

irland mörka moln

Gårdagens omröstning tog ställning till huruvida Irlands grundlag skulle skrivas om så att homoäktenskap blir lagliga.

3,2 miljoner irländare hade rätt att rösta och det ser ut som att en majoritet röstade för legalisering av homoäktenskap.

Homoäktenskap är sedan tidigare endast lagligt i 19 länder i hela världen. Om resultatet står sig blir detta första gången ett folk som fått ta ställning i frågan röstat ja till homoäktenskap. Tidigare har homoäktenskap alltid legaliserats över huvudet på allmänheten av vänsterliberala politiker.

I Irlands fall var dock en folkomröstning nödvändig då det krävdes en grundlagsändring för att legalisera homoäktenskap och det krävs en folkomröstning för att ändra grundlagen.

Inför folkomröstningen propagerades det intensivt från ja-sidan. Tidigare i år kom också politikern Leo Varadkar ut som Irlands första öppet homosexuella minister och den irländske musikern Bono i U2 har inför folkomröstningen lobbat för en legalisering av homoäktenskap.

Konservativa erkänner förlust
Det sägs att ja-sidan verkar ha vunnit stort och vissa på nej-sidan har redan offentligt erkänt att de förlorade och sagt att ja-sidan vunnit en ”väldigt imponerande seger”.

— Det var från början en kamp i uppförsbacke – det var mycket färre organisationer på nej-sidan, samtidigt som alla de större politiska partierna stod på ja-sidan och större företag för första gången kom ut och sa hur vi skulle rösta i en specifik fråga, säger David Quinn som är aktiv i en konservativ kristen grupp som nu alltså förlorade ännu mer politisk mark.

Quinn säger att han är lite besviken men framför allt ”filosofisk” nu efter förlusten.

Irland legaliserade homosexualitet så sent som 1993. Homosexualitet var alltså olagligt fram till 1993 och nu – bara 22 år senare – verkar homosexuella relationer fullt ut ha jämställts med heterosexuella relationer.

Sedan 2010 fick homosexuella i Irland rätten att ingå ”civilt partnerskap”, men homolobbyn var alltså inte nöjd och tvingade fram gårdagens folkomröstning för att ge homosexuella rätten att gifta sig.

Rent generellt verkar homolobbyn inlett en offensiv den senaste tiden där man inte bara angriper stater och större institutioner, utan även jagar enskilda småföretagare som till exempel inte vill baka tårtor till homobröllop.

Källor:
Ireland same-sex referendum set to approve gay marriage
Folkeavstemning på Irland om homoekteskap


  • Publicerad:
    2015-05-23 20:45