IRLAND. Massiva demonstrationer har anordnats till följd av EU:s nya beskattning av vattnet. Runt 120 000 personer deltog i protesterna mot EU:s allt hårdare åtstramningar.

B1Yi0BuIgAE94LU.jpg large

Demonstranter protesterar mot vattenbeskattningen.

Under lördagen demonstrerade cirka 20 000 i Dublin och ungefär 120 000 personer totalt runt om i flera irländska städer. De protesterar mot EU:s beskattning av vattnet som ska börja gälla 2015. Hittills har irländarna betalat för vattnet via den allmänna taxeringen, men nu i och med denna ändring kommer de få betala upp till 400 euros (ca 3 700 kronor) extra per år.

B1YR4T5CUAAnEoL.jpg large

20 000 demonstranter i Dublin och totalt 120 000 i hela Irland.

Vattenbeskattningen har dominerat den allmänna debatten och befolkningen på Irland är mycket upprörda. Men det är inte bara denna åtstramning med vattenbeskattningen som ligger till grund för missnöjet utan de senaste fem årens besparingsåtgärder. Detta var det som fick bägaren att rinna över.


Regeringen har annonserat att man är villig att göra vissa revideringar i den nya skatten, men har inte givit någon signal på att man kommer slopa beskattningen.

— Folket har en legitim anledning att vara oroliga för vissa aspekter detta, regeringen lyssnar, sa premiärminister Enda Kenny, efter demonstrationerna.

Den nya beskattningen av vattnet är den senaste i ledet av ekonomiska åtstramningar sedan 2010 då beslut om ett räddningspaket med lån från EU-länder, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) fattades. Irlands regering ansåg att räddningspaketet var nödvändigt för att få bukt med landets budgetunderskott. Den irländska staten hade dragit på sig stora ekonomiska kostnader för att hjälpa bankerna efter flera år av bostadsbubbla och behövde nu ekonomisk hjälp.

_59306779_ireland-austerity-demo2010g

50 000 demonstranter protesterar mot EU:s ”räddningspaket”.

Folket i Irland var missnöjda med hur regeringen handskades med denna situation och cirka 50 000 demonstranter protesterade då på Dublins gator. De tågade då till huvudpostkontoret i Dublin som alltsedan självständighetsförklaringen 1916 är platsen för stora manifestationer.

Källa:
‘Water not for sale’: Ireland stands up against water tax, tens of thousands march in protest


  • Publicerad:
    2014-11-02 14:50