USA. Vita huset blev upplyst i regnbågens färger. Detta utspel gjordes efter beslut i USA:s högsta domstol om att alla delstater måste tillåta samkönade äktenskap.

VitaHuset

Vita huset upplyst i regnbågens färger.

I fredags beslutade USA:s högsta domstol att samkönade par ska ha rätt att ingå äktenskap i alla delstater i landet. Tidigare har det varit olagligt för samkönade par att ingå äktenskap i 14 delstater men dessa tvingas nu att rätta sig efter beslutet fån högsta domstolen.

Det var dock inte helt självklart att beslutet skulle röstas igenom i fredags då omröstningen slutade med fem röster för beslutet och fyra röster emot.

Antonin Scalia är en av domarna som röstade emot beslutet och han menar att det är ett hot mot demokratin att beslutet röstades igenom.

USA:s president Barack Obama är som väntat odelat positiv till att beslutet fattades och han sa följande på en presskonferens i fredags:

— I dag kan vi säga att vi har gjort vår union lite mer perfekt. Det är konsekvensen av ett beslut från högsta domstolen. Men viktigare än så är det en konsekvens av alla små, modiga handlingar som miljoner människor gjort genom årtionden.

Källa:
Vita huset i regnbågens färger – hyllade historiska beslutet


  • Publicerad:
    2015-06-28 16:35