INTERVJU. Här kommer de sista två intervjuerna i Nordfronts intervjuserie med skolungdomar som gjorts med anledning av skolstarten förra veckan.

Foto: Public Domain.

”Johan” – Mölnlycke
Hejsan Johan! Kul att du vill vara med på en intervju! Berätta kortfattat vem du är.
Jag heter Johan och jag går på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke.

Hur upplever du skolan överlag?
Det är ingen stökig skola och demografin är bra med nästintill bara svenskar på skolan i de flesta programmen. Det som är jobbigt är att skolan i sig är enormt politserad, PK och feministisk. I stort sett alla tjejerna är feminister men även flera lärare är öppet feminister. Sedan så finns det en del som överklassmoderater och ett fåtal nationella.

Feministerna har en väldigt hård approach och är verbalt aggressiva, framför allt under lektionstid men även i klasschattarna.

Känner du att det kan bli konsekvenser av att inte hålla med i t.ex. feministiska frågor?
Ja definitivt, det kan bli ett jäkla liv! Min lärare är t.ex. öppet feminist och röstar på Feministiskt initiativ.
Det här är inget specifikt för min klass eller för min årskull utan så här ser det ut på hela skolan.

Tror du att du skulle kunna få konsekvenser om du opponerade dig för mycket?
Ja absolut. Men det beror på vilken lärare det , men de flesta lärare skulle nog hålla det emot en.

Kan du berätta om någon händelse som sticker ut ifrån det vanliga?
Ja, det var faktiskt en kille som redan första dagen blev uthängd i skolan som SD:are. Det var någon som kände igen honom sedan tidigare och berättade det för en lärare och efter ett par timmar så visste hela skolan om det.

Nog för att han var öppen med det och med i Ungsvenskarna, men det var ändå första dagen i ny klass och ny skola.

Har du något som du skulle vilja säga till ungdomarna runtom i Sveriges skolor?
Det är ganska svårt, visst man vill ju säga att folk ska organisera sig men det är inte så himla lätt för man blir motarbetad ifrån alla håll. Lärarna motarbetar en och även elever gör det så…

”Markus” – Mölndal
Kan du berätta lite om dig själv?
Hejsan! Jag heter Markus och går på Fässbergsskolan/Katrinebergsskolan i Mölndal.

Hur upplever du skolan överlag?
Den är väldigt mångkulturell med ungefär 60% invandrare, främst ifrån MENA-länderna. Den är väldigt stökig och det är ofta bråk, både i klassrummen och i korridorerna.

Det har även hänt att efter ett bråk så har någons äldre släktingar, typ kusiner eller bröder, kommit in på skolan och kastat bangers och slagits med elever.

Hur ser det ut politiskt på din skola, finns det nationella där?
Ja, det finns det. Men i och med att det är så mycket invandrare här så är det knappt någon som pratar politik. Det blir inte heller det här feministiska som det lätt blir när det är mycket svenskar.

Hur är lärarna på skolan?
Jag tycker att de är ganska bra, det känns som att de är här för att undervisa och inte för att framföra några politiska åsikter. Då menar jag även i ämnen som samhällskunskap och liknande. Det kan ha lite att göra med att det var en del utländska lärare också. Vi har t.ex. en muslimsk kvinna som är naturlärare och hon pratar absolut inte om feminism och såna saker och när vi diskuterar politik, typ SD och liknande så rycker hon bara på axlarna.

Hur är miljön på rasterna?
Det är en ganska hård stämning och ofta stök och bråk. Tjejerna blir ofta kallade för horor, fitta osv.

Å andra sidan så är tjejerna rätt så kaxiga emot de svenska killarna som är nationella eller som inte kallar sig för feminister.

Gör de så även emot invandrarkillarna?
Nej, det törs de inte för då kan det bli bråk och så vill de inte bli utpekade som rasister.

Vad för bråk är det på skolan?
En stor händelse som skedde var att en invandrare misshandlade en svensk kille i korridoren. Killen blev slagen helt blodig i ansiktet och misshandeln var så grov att invandraren blev avstängd i två veckor. Man kunde se blodet droppa ner på golvet och det var ganska många elever som var där och såg det hela men ingen ingrep.

Den svenska killen valde att byta skola efter händelsen.

Har du själv eller någon du känner hamnat i sådana här bråk?
Ja det var en kompis till mig som hamnade i bråk med en invandrare och han blev uppkallade till rektorn och bland det första rektorn säger är ”Ja, men du är väl svensk?” Han försökte alltså, utan att ha hört den andra, direkt göra det till att det skulle vara något rasistiskt ifrån min kompis och att han då får skylla sig själv.


  • Publicerad:
    2020-01-18 09:00