JEMEN Huthierna uppger att de sprängt en sionistisk spioncell med både israeler och personal från den amerikanska ambassaden. Enligt huthierna använde gruppen ambassaden som skydd för sabotageoperationer.

I början av året samlade USA tolv länder i en koalition mot Jemen. Syftet var att patrullera Röda havet med krigsskepp för att stoppa Jemens huthier från att attackera sionistiska handelsskepp, vilket man gjort sedan Israels terrorkampanj mot Gaza inleddes förra hösten.

USA och Storbritannien har också genomfört flygräder över Jemen i försök att underkuva de antisionistiska huthierna, som dock svurit att aldrig ge upp kampen mot Israel.

Nu uppger huthierna dessutom att man gripit ett antal amerikanska och israeliska spioner, skriver Reuters. Beskedet kommer bara dagar efter att jemenitiska säkerhetstjänsten gripit elva personer med koppling till Washington-finansierade organisationer såsom National Democratic Institute (NDI). I västmedia har de gripna beskrivits som ”FN-anställda”.

De gripna som anklagas för att tillhöra spionringen ska bland annat innefatta tidigare anställda på USA:s ambassad i Jemen. Under onsdagen framträdde Abdel Hakim Al Khaiwani, som är chef för huthiernas säkerhetstjänst, i jemenitisk tv och berättade om insatsen.

— Den amerikansk-israeliska spioncellen genomförde spionage och sabotage via både officiella och inofficiella institutioner under flera decennier, till förmån för fienden, sa Khaiwani.

— Medlemmar av spioncellen och amerikanska officerare utnyttjade sina positioner på den amerikanska ambassaden för att utföra sina sabotageaktiviteter. Efter att den amerikanska ambassaden lämnat Sanaa fortsatte medlemmarna i spioncellen att genomföra sina sabotageplaner under täckmantel av internationella organisationer och FN-organisationer, fortsatte han.

Den jemenitiska tv-kanalen Houthi Al Masirah ska också ha publicerat videoklipp under onsdagen som tycks visa erkännanden från några av de gripna personerna.

Enligt Reuters har varken Israel, USA eller FN valt att kommentera anklagelserna.