USA Den judiske guvernören för delstaten Illinois undertecknade i fredags en ny lag som tar bort medborgarskap som ett krav vid polisutbildning. Republikanerna och polismyndigheten kritiserar ändringen och vissa kallar det hela för ”galenskap”.

I delstaten Illinois i USA skrev guvernören Jay Robert Pritzker – som av The Blaze kallas för demokrat – under en ny lag som tillåter personer som saknar amerikanskt medborgarskap att arbeta som poliser i landet. Om man slår upp Pritzkers sida på det liberala ”uppslagsverket” Wikipedia, så kan man under ”Early life”-sektionen läsa att han är: ”En medlem av Pritzkerfamiljen, en judisk familj som varit framstående inom affärsverksamhet och filantropi under den senare delen av förra århundradet”.

Lagen som går under namnet Illinois House Bill 3751 stipulerar att:

En individ som inte är medborgare men är lagligt behörig att arbeta i USA enligt federal lag är behörig att ansöka om tjänsten som polis, med förbehåll för alla krav och begränsningar, förutom medborgarskap, som andra sökande omfattas av.

Hinder för lagen

Enligt federal lag är det bara tillåtet för amerikanska medborgare att arbeta som poliser vilket bör sätta käppar i hjulet för Pritzkers försök i sin egen delstat.

Lagen möter även motstånd från republikaner samt från polisfacket, vilkas medlemmar berörs direkt av ändringen. Republikanen Mary Miller menar att guvernören undertecknade lagförslaget då ingen ”noterade dylikt”, det vill säga sent på fredag eftermiddag. Vidare sade hon att ”ingen frisk stat tillåter att utlänningar arresterar deras medborgare, detta är galenskap!

Vilket budskap kommunicerar denna lagstiftning då den låter dem som saknar laglig rätt att vistas i landet bli dem som uppehåller våra lagar?

Pressmeddelande från "Illinois Fraternal Order of Police".

I Kalifornien röstades en liknande lag igenom i september i fjol. Lagändringen i Illinois börjar gälla från och med nästa år.