VÄRLDEN. Billiga och hållbara flyktinghus som utvecklats av Ikea ska nu ersätta tälten som idag används i flyktinglägren, vilket kommer förbättra tillvaron där för flyktingarna.

ikea (1)

I ett samarbete mellan Ikea foundation och UNHCR har konstruktörer utvecklat hus som ska användas i flyktingläger. Husen ska ersätta dagens tält för att förbättra situationen i flyktinglägren. De nya flyktingbostäderna ska klara av tuffa väderförhållanden bättre än dagens tält. Sol, vind och regn bryter idag ner tälten på sex månader, men Ikeas bostäder ska kunna användas i flera år.

Enligt Ikea är husen både säkrare och bekvämare än vanliga tält. Tälten blir ofta kalla om nätterna, men Ikeas isolerade bostäder håller värmen ute om dagen men behåller den om natten. Husen förses även med solenergi på taket som kan driva en lampa eller ladda mobiltelefoner och andra USB-enheter.

Husen väger 100 kilo, är 17 kvadratmeter stora och kan husera en familj på fem. De kommer nerpackade i platta paket tillsammans med de ökända Ikeamanualerna och monteras utan verktyg. Priset per hus beräknas under massproduktion kosta 4350 kronor jämfört med tälten som kostar 2077 kronor styck.

Prototyper testades först i flyktinglägret Dollo Ado i Etiopien där över 190 000 somaliska flyktingar befinner sig. Nu används flyktinghusen för syriska flyktingar i Libanon. Tyvärr säljs inte husen på den svenska marknaden.

Källor:
Big Pic: A $1,000 Ikea House For Refugees
Ikeas platta flyktinghjälp
Ikea tillverkar flyktingbostäder i platta paket


  • Publicerad:
    2013-09-20 07:00