INRIKES. Vid rutinkontroller upptäcktes två säkerhetsmissar på Arlanda flygplats under en och samma vecka. En turist respektive en illegal invandrare arbetade på flygplatsen och hade båda tillträde till säkerhetsklassat område.

Det finns allvarliga säkerhetsproblem på Arlanda flygplats. Genrebild. Foto: eGuide Travel (CC BY 2.0).

Då gränspolisen gjorde en rutinkontroll på Arlanda under fredagen upptäcktes att en utländsk medborgare med endast turistvisum och utan arbetstillstånd arbetade som flygmekaniker på flygplatsen.

Swedavia, som är det statliga bolag som ansvarar för flygplatsen, hade gett honom tillträde till säkerhetsklassat område och full tillgång att arbeta med och hantera flygplan.

Efter upptäckten uppgav flygplatsens säkerhetschef att alla anställda genomgått en säkerhetsprövning och att hon såg väldigt allvarligt på händelsen.

På onsdagen skedde ännu en rutinkontroll varvid det upptäcktes att en illegal invandrare som skulle utvisas ur Sverige arbetade på Arlanda. Även han hade blivit säkerhetsprövad och hade tillträde till säkerhetsklassat område på flygplatsen, trots att han var eftersökt i myndigheternas system.

Det har även tidigare rapporterats om missförhållanden och säkerhetsproblem på Arlanda. Det har avslöjats att personer med koppling till kriminell verksamhet så som knarksmuggling arbetat på känsliga positioner på flygplatsen och att vittnen sett personal hjälpa personer att slippa igenom utan bagagekontroll.

Det har också förekommit bristande språkkunskaper genom ett stort antal inkvoterade arabisktalande rasfrämlingar samt hot och trakasserier mot svenskar.

Källa:
Efterlyst man jobbade på Arlandas säkerhetsområde


  • Publicerad:
    2019-11-14 09:25