INDONESIEN. Homolobbyn i Indonesien backar då de inte åtnjuter de privilegier som önskas. Landets försvarsminister säger att homosexuellas krav på rättigheter är modern krigföring och man menar att medborgerliga rättigheter som att få gå i skola ska skyddas men att HBTQ-rörelsen inte ska främjas.

Indonesien är världens fjärde mest folkrika land med en befolkning som överstiger 252 miljoner människor. I detta land har homolobbyn försökt kamma hem privilegier men backar nu och stänger bland annat ner sina hemsidor då deras krav på rättigheter inte främjas. I stället menar landets regering att medborgerliga rättigheter som att få gå i skola och att få tillgång till identitetshandlingar bör skyddas, men att HBTQ-rörelsen inte ska ges fritt spelrum.

— Medborgerliga rättigheter som att gå i skolan och få tillgång till ett id-kort skyddas, men det finns inte utrymme i Indonesien för att främja hbtq-rörelsen, säger presidentens talesperson.

Indonesiens försvarsminister säger att homolobbyns framfart och krav på rättigheter kan liknas vid modern krigföring. Ministern för högre utbildning vill se ett förbud mot att låta homolobbyn verka i studentorganisationer inom skolväsendet. Vidare finns konservativa strömningar i Indonesien som vill se ett förbud mot samkönat sexuellt umgänge varför detta nu kommer att prövas i domstol.

Andreas Harsono är utredare för en så kallad människorättsorganisation som heter Human Rights Watch (HRW) och han kallar Indonesiens motstånd mot homolobbyns framfart i landet för ”hatretorik”. Harsono tycker inte alls om att även regeringsföreträdare nu visar motstånd mot HBTQ-rörelsen och dess förespråkare.

Källa:
Tonen hårdnar mot HBTQ-indonesier


  • Publicerad:
    2016-08-13 22:30