INDONESIEN Om cirka en och en halv vecka väntas Indonesien införa en ny strafflag. Den nya lagstiftningen kommer, om den går igenom, bland annat innebära ett förbud mot utomäktenskapligt sex.

Om drygt tio dagar väntas Indonesiens parlament göra det olagligt med utomäktenskapligt sex, med en straffskala på upp till ett år, rapporterar Reuters. Det kommer även att bli olagligt för parterna i en parrelation att bo ihop utan att vara gifta.

Lagändringen kommer även att innebära att det blir olagligt att förolämpa presidenten eller statliga institutioner och att uttrycka åsikter som strider mot Indonesiens statsideologi. Edward Omar Sharif Hiariej, Indonesiens biträdande justitieminister, berättar att den nya strafflagen förväntas antas 15 december och kommer att gälla både indonesiska medborgare och utlänningar. Bambang Wuryanta, en lagstiftare involverad i arbetet med lagförslaget, menar att så kan komma att ske redan denna vecka.

Ett tidigare utkast till strafflag skulle ha införts under 2019, men resulterade då i landsomfattande protester. Tiotusentals människor protesterade mot en brottsbalk som skulle begränsa medborgerliga rättigheter. Lagförslaget har sedan dess vissa ändringar, bland annat ska man kunna göra om ett dödsstraff till livstids fängelse efter 10 års gott uppförande. Kriminalisering av abort med undantag för våldtäktsoffer, och fängelsestraff för ”svart magi” är två inslag i den föreslagna lagstiftningen som inte har förändrats sedan 2019.