KULTURIMPERIALISM Storbritanniens ambassad i Jakarta, Indonesien, har i veckan hamnat i blåsväder efter att ha flaggat för ”hbtq” – och därmed enligt indonesiska myndigheter ”kränkt nationen” som man gästar.

Indonesiska myndigheter kallade på måndagen till sig Storbritanniens ambassadör i landet för att utkräva honom på en förklaring till hans ambassads beslut att ”kränka nationen Indonesien genom att hissa en regnbågsflagga” i landets huvudstad tidigare denna månad.

Flaggan hissades tillsammans med Union Jack den 17 maj med det föregivna syftet att ”fira den internationella dagen mot homofobi, bifobi och transfobi”. Bilden på de två flaggorna delades på ambassadens Instagramkonto tillsammans med ett långt inlägg till stöd för ”sexuella minoriteter och hbtq-rättigheter”.

Draget betraktas av indonesiska utrikesministeriet som ”extremt okänsligt”, och man har släppt ett uttalande där såväl den brittiska ambassaden som samtliga övriga utländska gäster uppmanas att respektera landets ”religiösa, sociala och kulturella normer och övertygelser”.

Ministeriet tillkännagav i uttalandet att man formellt framfört sin protest och sin besvikelse till den brittiska ambassadören, som förväntas förmedla det till regeringen i London.

Oförenligt med rådande etik

Homosexualitet i sig är inte kriminaliserat i Indonesien, förutom i provinsen Aceh och i södra Sumatra, där man strikt följer sharialagstiftning. Nationen, som är hem för världens största muslimska befolkning, har dock inga lagar som ”skyddar” så kallade HBTQ-personer eller tillåter samkönade äktenskap. Båda dessa företeelser betraktas allmänt som oförenliga med rådande etik i landet.

Uppgifter cirkulerar om att det indonesiska parlamentet planerar att revidera strafflagen – enligt The Human Dignity Trust, en internationell ”hbtq-rättighetsorganisation” baserad i London – för att få den att inkludera ”klausuler som kan påverka hbtq-gemenskapen”.

Organisationen hävdar vidare att ”hbtq-personer” i Indonesien, i väntan på att lagändringar av ovan nämnd typ drivs igenom, i allt större utsträckning blir föremål för ”indirekt lagstiftning” såsom antipornografilagar. Faktum är att många ”hbtq-personer” i landet sitter i fängelse.

Inte bara Indonesien

Indonesien är inte den enda sydostasiatiska nationen som protesterar mot utländsk påverkan till stöd för västlig dekadens. Singapore varnade förra året USA för att blanda sig i landets inhemska sociala och politiska frågor, efter att amerikanska ambassaden hållit ett webbseminarium med en ”lokal ideell grupp” för att ”främja HBTQ-rättigheter” i landet.

Singapores utrikesminister betonade vid tillfället indignerat att USA helt saknar rätt att blanda sig i frågor rörande ”hur sexuell läggning bör hanteras i den offentliga politiken” i ett annat land.