INRIKES. Landstinget i Norrbotten planerar att lägga ner intensivvården i Kalix. Många upprörda röster hördes under ett informationsmöte.

Det ska sparas pengar och för att klara av det planerar nu landstinget att lägga ner intensivvården i Kalix sjukhus. På tisdagskvällen samlades Kalixborna för ett informationsmöte om riskerna med att intensivvårdsplasterna försvinner. Tidigare har även operationen lagts ner.

Många förtvivlade och upprörda röster försökte göra sig hörda inför demokratins stängda öron. Men man fruktar att beslut redan är taget och att allt bara är ett spel för galleriet. Kalix har rankades på femte plats över Sveriges bästa småsjukhus.

Personalen på sjukhuset är oroliga för patientsäkerheten om sjukhuset läggs ner. Politikerna menar att spetskompetensen ska finnas i Sunderbyn.

Sunderbyn är redan överbelagt. Finns inte mer kapacitet där. I Kalix har vi 50 vårdplatser på medicinkliniken där vi sköter om Sveriges mest sjuka patienter. En tredjedel av dem är ofta i behov av intensivvård. Kalix har också fler respiratortimmar jämfört med Gällivare där de har två respiratorer, säger Ivo Savinc, överläkare på Medicin-Rehabkliniken.

Beslutet tros komma någon gång framåt sommaren.

Källa:
Upprört på möte om intensivvården: ”Är så förbannad”


  • Publicerad:
    2017-02-02 13:55