SD och Tidöpartierna skär ner den fria tandvården – men inte för illegala invandrare
2024-09-07 17:00
STOCKHOLM. Aktivismen i Näste 1 blomstrade i fjol och de inskickade kamprapporterna blev hela 150 stycken. Nordfront har nu fått nöjet att intervjua en av Motståndsrörelsens aktivister i Stockholm.
Nordfront har intervjuat Motståndsrörelsens aktivist Mikael Svannäs som är bosatt i norra Stockholm. Svannäs är 20 år och det var hans gruppchef i Kampgrupp 1 som föreslog honom som intervjuobjekt då Svannäs är en väldigt flitig aktivist.
Hur länge har du varit aktiv i Motståndsrörelsen?
Jag gick med i Motståndsrörelsen den 6 juni 2013 och har varit med på det mesta sedan dess.
Har du varit engagerad i någon annan nationell organisation eller parti?
Jag var aktiv i Svenskarnas parti mellan 2011-2013.
Vad var det som fick dig att engagera dig i den nationella rörelsen från början?
Jag insåg att det var något fel med samhället och genom internet fick jag svaren jag sökte. Men trots det så ville jag inte engagera mig på en gång. Utan jag förstod allvaret först efter att jag hade blivit attackerad av rasfrämlingar och valde först då att bli aktiv.
Vad var det som gjorde att du valde att ansluta dig till Motståndsrörelsen?
Anledningen till att jag valde Motståndsrörelsen var organisationens handlingskraft och att de har en heltäckande ideologisk grund i och med nationalsocialismen.
Vad har varit bästa respektive den sämsta upplevelsen under din tid i Motståndsrörelsen?
Jag har inte något dåligt minne så, men det skulle antagligen vara efterspelet efter konfrontationen i Kärrtorp när våra kamrater blev häktade och den bästa var när de sedan släpptes efter rättegångarna. Jag tycker också att det är trevligt när vi samlas hela organisationen som till exempel på Nordendagarna eller Aktivistdagarna.
Hur har stämningen och moralen egentligen varit i Näste 1 efter Kärrtorp? Har rekryteringen påverkats negativt?
Vi höll stämningen på topp och moralen jag kände var högre än någonsin. Jag vägrade att svika mina fängslade kamrater och det var många som höll med mig. Rekryteringen kunde inte att ha gått bättre, vi fick in många nya medlemmar och aktivister efter Kärrtorp. Nu så går rekryteringen som den brukade gå innan Kärrtorp.
Förra året hade ni så mycket som 150 stycken inskickade kamprapporter i Näste 1. Vad tror du gjorde att ni lyckades uppnå det resultatet?
Vi är trogna till kampen och övertygade, vi är driftiga också, vi sporrar varandra till att göra fler och bättre aktiviteter. Vi har även bra gruppchefer som peppar oss.
Vem är din gruppchef och kan du berätta något om honom?
Min gruppchef är Joakim Blixt, han är en bra chef och en av de som häktades och sedan dömdes efter Kärrtorp. Han sporrar oss och är väldigt innovativ vilket gör att vi gör aktiviteter som de andra grupperna inte har gjort än.
Hittills i år har ni rapporterat in över 25 aktiviteter. Tror du att ni kommer slå förra årets resultat?
Det är svårt att säga. Vi har tyvärr flera aktivister som troligtvis väntar fängelsestraff nu när rättegångarna från händelsen i Kärrtorp drar igång i februari. Men vi kommer att göra vårt bästa och vi satsar på fler aktiviteter än förra året.
Har du själv blivit dömd efter Kärrtorp?
Nej, min rättegång är nu i februari och jag förväntar mig att bli straffad, det är en politisk rättegång och därför kommer jag att bli dömd.
När man läser era rapporter ser man flera olika typer av aktiviteter så som affischering, flygbladsutdelningar, självförsvarsträning och utbildningskvällar. Vilken typ av aktivitet föredrar du?
Jag föredrar skogsaktiviteter när man får komma ut i skogen och komma bort från staden. När vi gick upp för Galdhøpiggen var en sådan helg som jag aldrig kommer att glömma. Men offentliga flygbladsutdelningar tycker jag också om eftersom man då når ut till folket, så att man kan föra en diskussion och rätta deras fördomar om oss nationalsocialister. Men det är viktigt att bilda sig och jag märker sedan ett år tillbaka att jag har utvecklats ideologiskt.
Hur menar du att du utvecklats ideologiskt?
Jag känner mig säkrare på gatan när jag förklarar vad det innebär att vara nationalsocialist. Jag kan dessutom hålla djupare diskussioner med mina kamrater än vad jag kunde innan.
Apropå offentliga aktiviteter. Alla nästen har arbetat med att samla i namnunderskrifter till den kommande partibildningen och så även ni i Näste 1. Hur har det gått? Och hur har responsen från allmänheten varit?
Vi ringde först runt till släkt och vänner för att samla in underskrifter där. Men vi samlar även in namnunderskrifter offentligt och vi har fått många ryggdunkar och tummen upp. Och självklart många underskrifter.
Brukar det vara några problem med polis eller meningsmotståndare på era aktiviteter?
Vi har väldigt lite störningsmoment under basaktiviteterna, så som banderolluppsättningar och liknande. Det är när vi har offentliga aktiviteter som polisen brukar visa sig och sin lojalitet till systemet.
En sak ni i Stockholm har blivit lite kända för är era vågade banderolluppsättningar där ni klättrar upp på vägskyltsställningar och fäster banderollerna många meter över marken. Är det något du brukar göra?
Ja, det har blivit lite av vår grej i Näste 1. Det är väldigt effektivt eftersom meningsmotståndare sällan vågar klättra upp och därmed får banderollerna sitta uppe längre. Jag brukar ofta vara en av de som klättrar upp.
På tal om meningsmotståndare, många av våra läsare kanske undrar hur mycket problem dessa skapar för Motståndsrörelsens aktivister. Brukar ni ha mycket problem med AFA och andra vänsterextremister?
Nej, det är ingenting jag har märkt av under min tid. Det har väl varit någon offentlig flygbladsutdelning de har stört oss vid men inte mer än så.
I Stockholm har ni börjat tillverka banderoller med lite olika bilder på. Är detta en trend som kommer fortsätta?
Ja, vi kommer att fortsätta att tillverka banderoller med bildmotiv på. En bild säger mer än tusen ord.
Det har tittats en del på dokumentärer i ert näste. Finns det någon dokumentär du skulle rekommendera?
Ja det har blivit en hel del dokumentärer och min personliga favorit är ”The greatest story never told”. Den tar upp många saker som människor borde känna till om Adolf Hitler och Tredje riket men som segermakterna har valt att tysta ned.
Är det svårt att pussla ihop alla aktiviteter med livet i övrigt?
Jag försöker att alltid sätta kampen först, och då får privatlivet bli lidande. Men jag har aldrig svårt att hinna med i vardagslivet.
Vad vill du säga till de som står i valet och kvalet att engagera sig i Motståndsrörelsen?
Till de som ännu inte har engagerat sig vill jag säga att det är dags att sluta knyta näven i fickan och höja den mot skyn. Ansök till Motståndsrörelsen idag och gör skillnad.
Nordfront tackar Mikael Svannäs för hans medverkan.