INTERVJU Alla är taggade på spelning och ingen är nervös! Nordfront har intervjuat Nordic Storm som är med och arrangerar en spelning på västkusten nästa helg.

Det nationalsocialistiska metalbandet Nordic Storm har medverkat på två samlingsskivor i år. Först ”Motstånd” från Greenpilled och nu sist ”Nordland 8” från Midgård.

Nordic Storm är också med och arrangerar en spelning med andra frihetsrockband som kommer äga rum på västkusten den 25 september i år.

Nordfront har intervjuat bandet om tidigare och kommande skivsläpp samt spelningen.

Är det kul att vara med på den nya Nordland-skivan?

Samuel: Konceptet med Nordland är att ”promota” nya band, och i en del fall tillsammans med dessa band sedan släppa en full CD. Det är i stort Sveriges elit bland nationella artister som historiskt sett fått äran att delta på denna samling. Dirlewanger, Vit aggression, Division S och Storm, bara för att nämna några. Återförsäljning sker även globalt. Så ja, det är absolut en ära att få medverka på denna samlingsskiva.

För de som hörde era låtar på ”Motstånd” tidigare i år, är det något som förändrats sedan dess eller är det samma Nordic Storm vi hör på ”Nordland 8”?

Timo: Detta är inte samma Nordic Storm som ni hörde på ”Motstånd”. Låtarna på ”Motstånd” var, vad jag skulle kalla det, mer thrash metal. Sedan dess har vi bytt inriktning mot ett något tyngre och mörkare slag av musik. Dödsmetall skulle jag sätta våra låtar som på denna samling, dock finns det spår av både doom och thrash.

Hur tycker ni att det var att samarbeta med Midgård kring skivan och hur såg arbetsfördelningen ut? Vad skötte ni själva och vad gjorde Midgård?

Samuel: Mycket bra, vi har i stort skapat vår egen studio i vår replokal med undantag av vissa grejer. Vi fick begärt belopp för att hyra kompletterande utrustning och sedan var det bara att köra igång med inspelningen. Midgård ville själva ta hand om mastring “Hellre lägga extra tusenlappar så att det blir bra.” Det vittnar om ett seriöst bolag.

Vilken av era låtar på den nya skivan är ni mest nöjda över?

Svea: Helt klart ”Goliath”!

Timo: ”Vengeance”. Det händer mycket på kort tid i den låten. Bra röj, tunga riff, och fina omväxlingar. Lätt den tyngsta låten.

Dellan: ”Hang ‘Em High”. Den var enkel att skapa, den klickade direkt. Go’ låt med mycket röj.

Jocke: ”Goliath”, detta på grund av riffen och tyngden i låten, samt texten.

Samuel: För egen del ”Hang ‘Em High”, som delvis för tankarna till Motörhead under verserna. Motörhead är ett av mina absoluta favoritband. Låten ”Hang ‘Em High” är även en fin blandning av genrer som döds-, speedmetal och gammal hederlig rock’n’roll.

Båda låtarna ”Hang ‘Em High” och ”Vengeance” verkar ha teman som berör hämnd. Är det en korrekt tolkning?

Timo: Ja. Texterna är baserade på hämnd mot etablissemanget som försöker utrota vårt folk.

Ni har totalt släppt sex låtar på två olika samlingsskivor i år. Hur länge har ni jobbat på de här låtarna?

Samuel: Låtarna har kommits på under olika tillfällen under de senaste åren.

Hur går det till när ni gör en ny låt? Börjar ni med text eller musik? Är det en person som skriver all musik eller jammar ni fram den gemensamt?

Samuel: Vi har en drive där idéer läggs upp – riff, texter med mera – så att varje person kommer förberedd till varje rep. Oftast när en text skrivs, så tänker i alla fall jag hur den ska framföras, är det till exempel lugn inledning på texten så efterfrågar jag något lugnare parti som intro. Men sedan under rep prövas allt i praktiken och nya idéer läggs fram, och en del sållas bort.

Timo: Men även många låtar som till exempel ”6 miljoner” och ”Hang ‘Em High” har skapats under repets gång, alltså vi “jammar fram det”. Ibland skapas texterna först och ibland musiken. Man kan sammanfatta det hela med att varje låt är unikt skapad.

Hur många nya låtar jobbar ni på just nu? Har ni låtar för en egen fullängdsskiva snart?

Samuel: Vi har just nu material för en fullängdare. Lite finputsning här och där är det som kvarstår. Förhoppningsvis kan det bli ett släpp till vintern.

I slutet av den här månaden är ni med och arrangerar en spelning där Nordic Storm och andra frihetsrockband ska framträda. Är det första gången ert band uppträder live inför publik?

Samuel: Ja, det är första gången Nordic Storm uppträder med denna konstellation.

Vilka av er har uppträtt live i andra band förut och för vilka är det första gången på scen inför en större publik? Är ni nervösa?

Samuel: Jag har tidigare spelat med Storm under en kortare period, där var jag med och deltog på några enstaka liveframträdanden. En kort tid, då en del händelser gjorde att jag ej kunde medverka en längre period. Jag blir aldrig nervös!

Timo: Jag och Jocke spelade en kort period i ett band och uppträdde live en gång, det är enda gången någon av oss uppträtt live. Vi är inte ett dugg nervösa.

Dellan: Nej, jag är inte nervös. Jag har uppträtt med en äldre uppsättning av Nordic Storm tidigare.

Svea: Jag har tidigare uppträtt live med Nordic StormBlood & Honour 2019. Fast då spelade jag trummor och nu spelar jag bas. Absolut inte nervös.

Vilka fler band kommer spela på spelningen?

Samuel: Endless Pride, Melior Ante och Angry White Men.

Angry White Men är ett hyfsat nytt projekt som nyligen har släppt lite material för Midgård. Medlemmarna medverkade även på vår organisationsskiva ”Motstånd”, men då under namnet Bärsärkarna.

Melior Ante levererar kompromisslös 90-talsanda. De medverkar även på ”Nordland 8”.

Endless Pride behöver ingen större presentation, de är ett av de populäraste banden inom den nationella musikscenen i Sverige.

Alla medverkande är mycket bra band och det är med stolthet Nordic Storm fått fram dessa band för denna spelning.

Vart hålls spelningen och vad ska läsare som vill se er live göra för att hitta till spelningen och bli insläppta?

Samuel: Intresseanmälan sker till vår mejl – nordicstorm.ns@protonmail.com.

Stämmer det att Samuel ville pudla om en grej han sa i Radio Nordfront?

Samuel: Ja, en rättelse angående ”Hellre död än röd” och en felsägning. Den skrevs runt 91-92(?), jag ville minnas att så var fallet att den skrevs på en pizzeria. Men vid närmare eftertanke och samtal med sångaren så var det inte så det gick till. ”Hellre död än röd” är inte skriven på en pizzeria, rätt ska vara rätt.

Har ni några avslutande ord till Nordfronts läsare?

Timo: Det var längesen en nationell spelning ägde rum i Sverige, och det är på tiden för en ny.

Förutom band som spelar så utlovas även en auktion med en hel del åtråvärda produkter.

Den här spelningen är till minne av en sann martyr, Ian Stuart Donaldson. Så slut upp och låt oss göra detta till en fantastisk kväll!

Tack för att ni tog er tid och lycka till med spelningen!

Samuel: Tack själv för intervjun och visat intresse!