UTRIKES. Anledningen till att ett ukrainskt passagerarflygplan sköts ned i Iran är bland annat att en radarenhet var felaktigt inställd, hävdar utredare.

Tidigt den 8 januari sköts ett ukrainskt passagerarflygplan ned strax efter att det lyft från Teherans internationella flygplats. Iran förnekade till en början att man skjutit ned planet, men tvärvände snabbt och erkände att det träffats av robotar avfyrade av en luftvärnsenhet.

Nu har den iranska luftfartsmyndigheten släppt en rapport om händelsen, där man uppger att orsaken till nedskjutningen var en serie olyckliga omständigheter varav den första var att enhetens radarsystem var felorienterat med 107 grader, då man inte korrekt justerat systemet efter att man bytt position.

All flygtrafik som inte godkänts av militären hade förbjudits, i syfte att man skulle känna till vilka flygplan som befann sig i luftrummet. Eftersom flygplanets läge och färdriktning inte såg ut att stämma med någon tillåten civil flygning misstogs passagerarplanet för ett potentiellt stridsflygplan eller en kryssningsrobot, som såg ut att vara på väg mot känsligt militärt område.

Den soldat som avfyrade robotar mot flygplanet skulle ha kommunicerat med sina överordnade och väntat på bekräftelse och en nedskjutningsorder. Istället agerade denne snabbt på egen hand, vilket visade sig vara ett stort misstag.

Under natten som föregick nedskjutningen genomförde Iran även attacker mot amerikanska militärbaser i Irak, som hämnd för att amerikansk militär dödat general Qasem Soleimani, varför militären var på helspänn i väntan på eventuell amerikansk vedergällning.

Efter händelsen riktades skarp kritik mot Iran. Enligt kritikerna borde man ha agerat annorlunda och helt förbjudit civil flygtrafik i sitt luftrum på grund av det spända läget, något vissa andra stater i området gjorde.


  • Publicerad:
    2020-07-12 22:00