AFRIKA. I landet Mozambique använder en milisgrupp extremt våld mot civilbefolkningen i sina försök att utropa ett kalifat. Ägodelar beslagtas, bostäder bränns, kvinnor kidnappas och män dödas.

Islamistiska milismän uppges i helgen ha halshuggit minst femtio män och pojkar för att sedan stycka kropparna i byn Muatide i Mozambique. Förövarna tros även ha följt sitt mönster och kidnappat ett stort antal kvinnor.

Kvarlevorna av minst femton pojkar, som deltog i en manlig initiationsrit när milismännen attackerade byn i helgen, återfanns bland de döda.

”Polisen fick kännedom om massakern genom rapporter av människor som fann kroppsdelar i skogen utanför byn” uppger en talesman för polisen i distriktet.

Milismännen, som ska ha anknytning till IS, rapporteras ha gjort räder i en rad byar i den gasrika provinsen Cabo Delgado i nordöstra delen av landet under helgen.

Man ska därvid ha följt ett liknande mönster varje gång: Först har man berövat bybor på deras ägodelar och förnödenheter, sen bränt ner deras hem, kidnappat kvinnorna, och innan man givit sig av har man samlat ihop alla män som ”visat minsta tecken på protester” – och/eller dem som vägrat ansluta sig till milisgruppen – och dödat dem.

Den aktuella massakern på fotbollsplanen är alltså den senaste i en eskalerande våg av jihadistvåld i den östafrikanska nationen, och den följer på en tidigare attack i våras då femtio människor slaktades och halshöggs, enligt uppgifter på grund av sin vägran att ansluta sig till den islamistiska gruppen som försöker etablera sitt eget kalifat.

I ett annat dåd halshöggs nio personer i provinsen Cabo Delgado tidigare i månaden.

Över 2000 människor uppges ha dödats sedan resningen inleddes 2017, medan runt 400 000 ska ha flytt eller fördrivits på grund av konflikten. Av dessa ska 10 000 ha flytt till provinshuvudstaden Pemba bara den senaste veckan.

Mozambiques regering har vädjat om ”internationell assistans” i kampen för att slå ner upproret. Samtidigt har så kallade människorättsgrupper anklagat regeringsstyrkor, för att själva begå övergrepp såsom tortyr och utomrättsliga mord.

IS har sedan man förlorat många av sin fästen i Mellanöstern strävat att etablera sig i andra delar av världen.


  • Publicerad:
    2020-11-10 20:35