UTRIKES. Island börjar nu dela ut pass till de som vaccinerat sig mot covid-19.

Islands hälsodepartement delar nu ut speciella passhandlingar till islänningar som tagit de två rekommenderade doserna mot coronaviruset.

Certifikaten har i dagsläget inte fått internationellt erkännande, men avsikten är att de ska användas vid gränskontroller för att underlätta resandet. På så vis ska man kunna kringgå reserestriktioner på Island, som inte är med i EU.

Kritiken har varit hård mot så kallade coronapass och även Världshälsoorganisationen (WHO) är skeptisk till denna åtgärd.

Även om det ännu inte finns något tvång att vaccinera sig kan dessa pass få människor att känna sig tvingade att göra det genom de fördelar som det ger.

Det finns också en oro över den vaccinationskorruption som redan börjat. Vaccinet som ska gå till äldre personer, riskgrupper och vårdpersonal har redan hamnat hos vissa makthavare.

I Sverige uppdagades i förra veckan ett fall på ett äldreboende i Sörmland där chefen gett sig själv och sin familj vaccin.

Om ”coronapass” införs på fler ställen kommer det att bli hårdvaluta för att kunna resa, besöka teatrar, biografer, äta ute. En ny klasskillnad håller på att skapas.


  • Publicerad:
    2021-01-27 19:00