CORONARESTRIKTIONER. I USA har tre delstater förbjudit de ”vaccinpass” som ska sortera befolkningen i ”vaccinerade” respektive ”ej vaccinerade” och där de förra ska inneha rättigheter som de senare ska fråntas. I Florida, Texas och Idaho har respektive guvernör förbjudit de kontroversiella vaccinpassen medan EU arbetar i ilfart för att ta fram ett sådant.

I den amerikanska delstaten Texas har guvernören Greg Abbott förbjudit så kallade vaccinpass. Det är det andra förbudet av vaccinpass i USA efter att Floridas guvernör Ron DeSantis för några dagar sedan lät förbjuda dem.

På tisdagen meddelade Abbott att inga av Texas myndigheter eller politiska institutioner ska tillåtas att kräva vaccinpass av medborgarna, rapporterar RT.

— Trampa inte på våra personliga friheter, sa Abbot samtidigt som han sa att Texas gör allt för att stoppa smittspridningen av covid-influensan genom distribueringen av vaccin men underströk att det ska vara frivilligt att låta injicera sig.

I Idaho har guvernören Brad Little undertecknat en verkställande order där vaccinpassen förbjuds. Delstaten blir därmed den tredje att förbjuda de kontroversiella vaccinpassen.

Vaccinpass befaras av många vara ett sätt att införa ett socialt kreditsystem av samma typ som sedan länge finns i kommunistdiktaturen Kina. Förespråkarna menar att det är nödvändigt att endast de som låtit injicera sig med det nya genmodifierande vaccinet ska tillåtas resa, gå på bio eller restaurang och liknande, detta trots att den som låtit vaccinera sig fortfarande kan smittas av covid-19 samt föra smittan vidare.

I Danmark har vaccinpass redan införts och där får nu endast den som kan bevisa sig vara vaccinerad anlita tjänster som frisör och körskola. Samtidigt arbetar EU för att ta fram ett vaccinpass som kan bli ett villkor för att få resa utomlands.

På torsdagen fastställde den Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter (ECHR) att obligatoriska vaccinationer kan ses som nödvändiga i demokratiska samhällen.


  • Publicerad:
    2021-04-08 14:05