BROTT. I det uppmärksammande högskoleprovsfuskmålet tvingas åklagaren ge upp kampen mot de beslagtagna mobiltelefonerna. Det går inte att komma åt data för att säkra bevis.

I den uppmärksammade rättegången mot Högskoleprovsfuskligan beslutade Norrköpings tingsrätt i torsdags att häva beslaget av den 24-årige yngre broderns mobiltelefon. Han är en av de tre huvudåtalade männen i fuskhärvan.

Ekobrottsmyndighetens IT-forensiker lyckades inte ta sig in i telefonerna, trots hjälp från Polisens Sektion för Särskilda Insatser (SSI) och Interpol.

När inte dessa lyckades komma åt informationen i telefonerna anlitades till slut det Israeliska säkerhetsföretaget Cellebrite för att knäcka krypteringen i telefonerna. Det kostade skattebetalarna cirka 25 000 kr per telefon. Men inte ens israelerna lyckades ta sig in i telefonerna.

Den åtalade mannen anser att det är viktigt att han får tillbaka sin telefon. Han påstår att den innehåller deklarationsunderlag som kan styrka att hans storebror i fuskligan inte har begått brott. Han hoppas därför att han själv ska kunna komma in i sin mobil.

Den uppmärksammade fuskligan som sålde rätta svar till högskoleprov ägnade sig åt fuskverksamheten i flera år med öppen annonsering i sociala medier. Personerna har enligt Ekobrottsmyndigheten dragit in 12,7 miljoner kronor på att sälja fusk med högskoleprov.

Fusket genomfördes med teknisk utrustning som möjliggjorde att fuskarna fick de rätta provsvaren i utrustning placerad inne i örat, i realtid under pågående prov.

Totalt har 31 personer åtalats i fuskhärvan.

Åklagare Anna Lander har motsatt sig att beslaget hävs. Lander har krävt att mobiltelefonen ska förverkas och hon anser att telefonen har använts som hjälpmedel vid de åtalade brotten.

Den åtalade mannen har tidigare i polisförhör berättat att det är till den telefonen som han har mottagit instruktioner och dokumentation som rör den åtalade brottsligheten. Telefonen har i hemlighet avlyssnats under förundersökningstiden.

Nu kräver också den medåtalade storebrodern att åklagaren även häver beslaget av hans telefon.

Källor:
Flera bakslag för åklagare i ”Fuskmålet”
Fängelsestraff för fusk vid högskoleprov
Högskoleprovet: Fuskligan åtalades idag
Åratal av fusk med högskoleprovet avslöjat – liga tjänade miljoner


  • Publicerad:
    2019-09-23 16:45