SYDAFRIKA Högsta domstolen i Sydafrika meddelar att landets före detta president Jacob Zuma inte får delta i presidentvalet. Detta på grund av hans korruptionsdom.

Sydafrikas högsta domstol meddelade på måndagen att den tidigare presidenten Jacob Zuma inte är berättigad att ställa upp i parlamentsvalet denna månad, på grund av att konstitutionen förbjuder alla som dömts till fängelse i 12 månader eller längre från att inneha en parlamentsplats.

Zuma, som tvingades avgå som president 2018, har hamnat i konflikt med det styrande partiet African National Congress (ANC) och har kampanjat för ett nytt parti kallat uMkhonto we Sizwe (MK), uppkallat efter ANC:s tidigare väpnade gren.

Zuma har gjort sig känd för att bedriva folkmord på Boerna i Sydafrika och har tidigare erkänt att han ”använt trolldom mot vita”.

Opinionsundersökningar pekar på att ANC:s regeringsmakt, som man haft i 30 års tid, nu kan vara i fara och att Zumas MK är en potentiell utmanare till ANC.

År 2021 dömdes Zuma till 15 månaders fängelse för att ha vägrat att medverkar vid en utredning om korruption.

I april upphävde en domstol valkommissionens beslut och menade att den relevanta delen av konstitutionen endast tillämpades på personer som haft möjlighet att överklaga sina domar, vilket inte var fallet för Zuma. Valkommissionen överklagade därefter detta beslut till konstitutionsdomstolen.

”Det förklaras att Mr. Zuma dömdes för ett brott och dömdes till mer än 12 månaders fängelse, […] och därför inte är berättigad att vara medlem av, och inte kvalificerad att ställa upp i val till, Nationalförsamlingen,” skrev konstitutionsdomstolen på måndagen i sitt avgörande.