CENSUR. Medborgarjournalisten Joakim Lamotte stängdes av från Facebook efter att ha kritiserat Annie Lööf (C). Nu kräver han att regeringen agerar mot nätjättarna som inskränker yttrandefriheten. 

Joakim Lamotte.

Medborgarjournalisten Joakim Lamotte stängdes i helgen av från Facebook efter att ha kritiserat Centerpartiets ledare, Annie Lööf.

”Det är skamligt att Annie Lööf påstår att det är en personlig tragedi för Federley, men uppenbarligen inte för de utsatta barnen?”, skrev Lamotte i ett Facebookinlägg.

Han refererar till den nya pedofilskandalen inom Centerpartiet, där det nyligen avslöjats att EU-parlamentarikern Fredrick Federley bott tillsammans med en dömd pedofil. I ett uttalande valde Lööf att kalla pedofilskandalen för en ”personlig tragedi för Federley”, men hon sa inget om de utsatta barnen.

”Hur i helsike är detta en personlig tragedi för Federley? Han valde att försvara en person som begått grova pedofilbrott, trots att han kände till exakt vad mannen gjort mot dessa stackars barn”, skrev han vidare.

Nu är Lamotte tillbaka på Facebook efter avstängningen. Han påpekar hur lite det verkar krävas för att nätjättar som Facebook, Instagram, Twitter och YouTube ska bannlysa användare. Det räcker med att man har avvikande åsikter för att man ska bli avstängd, det är ett hot mot det fria ordet, anser Lamotte.

Han kräver nu att regeringen ska göra något för att upprätthålla yttrandefriheten på internet. Journalisten uppmanar justitieminister Morgan Johansson (S) att ”agera för att se till att människor inte får sina röster tystade”.


  • Publicerad:
    2020-12-15 18:00