UTRIKES Pink Floyd-stjärnan Roger Waters har haft stora svårigheter att boka hotell i Argentina och Uruguay. Bakom problemen ligger sydamerikanska judisk makt-grupper som satt press på hotellkedjor.

Pink Floyds tidigare frontman Roger Waters har ofta hamnat i kontroverser på grund av sina uttalanden om bland annat sionism och kriget i Ukraina. Nyligen publicerade den London-baserade gruppen Campaign Against Antisemitism en dokumentär om rocklegenden där han framställdes som rabiat judehatare och allmänt klandervärd.

Roger Wates själv har dock avfärdat anklagelser om att han skulle vara antisemit eller en anhängare av Rysslands president Vladimir Putin med att han endast står upp för mänskliga rättigheter, fred och att han motsätter sig israelernas folkmord på palestinier.

Nu har judisk makt-grupper i Sydamerika satt käppar i hjulet för en planerat turné som Waters har tänkt att genomföra på kontinenten. Enligt RT, som citerar lokala medier i Argentina, ska Waters ha försökt att boka två hotellrum i huvudstaden Buenos Aires. Båda rummen ska dock ha avbokats av de respektive hotellen.

Samma sak har skett i Uruguays huvudstad Montevideo, där ett möte med landets tidigare president Jose Mujica också ställdes in för Roger Waters.

— På något sätt har dessa idioter från Israellobbyn lyckats påverka alla hotell i Buenos Aires och Montevideo och organiserad denna extraordinära bojkott som baseras på ondsinta lögner om mig, har Waters sagt i en kommentar.

Hotellen har i vissa fall vägrat kommentera avbokningarna och i andra fall skyllt på ”renoveringar”. Men ledare för bland annat Uruguays israeliska centralkommitté och den judiska frimurarorganisationen B’nai B’rith har tidigare hotat att inleda ”kampanjer” mot hotellkedjor i Sydamerika som upplåter boende för Roger Waters.

I ett brev som judisk makt-bossen Roby Schindler skickat till hotellkedjan Sofitel står det att Waters ”utnyttjar sitt kändisskap” för att ”ljuga och sprida sitt hat mot Israel och judar”. Schindler hävdar i brevet att hotellkedjan genom att ta emot Roger Waters ”främjar det hat som denna man utstrålar” vare sig Sofitel ”vill det eller inte”.