UKRAINAKONFLIKTEN Rocklegenden, Pink Floyd-medgrundaren och fritänkaren ber i ett brev till den ukrainske presidentens fru henne att hjälpa till att stoppa den meningslösa slakt som pågår i landet.

Pink Floyds medgrundare musikern Roger Waters skickade på måndagen ett öppet brev till Elena Zelenskaya, den ukrainske presidentens fru, där hon uppmanas att bidra till ett stopp för nationens pågående blodiga konflikt med Moskva. I brevet kommenterar rockstjärnan hennes senaste intervju för BBC, där hon hävdade att om stödet till Ukraina är starkt, så kommer konflikten förkortas. Waters menar att i den mån Zelenskaya syftar på västerländska vapenleveranser, så tar hon ”sorgligt nog fel”. Han fortsätter:

Att tillföra bränsle i form av vapen till en eldstrid, har aldrig tidigare fungerat för att förkorta ett krig, och det kommer det inte att göra nu heller.

Han tillägger att det mesta av bränslet kastas av USA, som enligt Waters önskar att konflikten ska ”pågå så länge som möjligt”. Rockstjärnan undrar sedan:

Kunde det inte vara bättre att kräva uppfyllelsen av din mans vallöften och sätta stopp för detta dödliga krig?

Waters refererar här till det faktum att Zelenskij valkampanjade på ett löfte att ”avsluta inbördeskriget” i Donbass genom att tilldela Donetsk och Lugansk partiell autonomi. Pink Floyd-medgrundaren refererar i brevet också till ”presidentens löfte att ratificera Minsk II-avtalet” vilket syftade till att upprätta vapenvila mellan Donbass-republikerna och Kiev.

Waters menar dock att den ukrainska ledaren totalt misslyckades med att leverera här, beroende på det faktum att denna politik ”inte ses med blida ögon av vissa politiska fraktioner i Kiev” vilka lyckades övertala honom till att vända kurs och därmed ”ignorera det ukrainska folkets vilja.” Som ett resultat, resonerar han, har de ”krafter av extrem nationalism” som lurat i skuggorna, styrt Ukraina sedan dess.

Samtidigt betonar Waters i sitt brev att han kan ha fel i sina slutsatser och ber Zelenskaya i så fall att förklara situationen för honom. Men han vädjar ändå till henne att hon – förutsatt att han har rätt i sitt resonemang – hjälper honom i hans ”ärliga ansträngningar att övertala våra ledare att stoppa slakten, som endast tjänar de härskande klassernas och extrema nationalisternas intressen”.

Waters kommentarer i brevet återspeglar i stort hans svar rörande Ukrainakonflikten i en intervju för CNN förra månaden, där musikern bland annat kallar Joe Biden för ”en krigsförbrytare” med hänvisning till att presidenten ”underblåser motsättningarna” – samtidigt som han vägrar att uppmana Kiev att förhandla om fred.