KULTUR Efter att ha skrivit ett brev till Volodomyr Zelenskyjs hustru där han vädjar om en fredlig lösning i Ukraina har Pink Floyd-gitarristen Roger Waters konserter i polska Krakow ställts in. I en motion om att bannlysa rocklegenden skriver ett av stadens kommunalråd att ett besök av Waters vore en ”skam”.

Det var i början av september som den brittiske rockstjärnan och Pink Floyd-gitarristen Roger Waters skrev ett brev till Ukrainas president Volodomyr Zelenskyjs hustru Elena Zelenska. I brevet vädjade Waters till presidenthustrun att förmå sin make att söka en fredlig lösning på konflikten i Ukraina.

Waters ifrågasatte uttalanden som Zelenska gjort i en intervju, där hon uppmanade krigets finansiärer i väst att skicka mer vapen till Ukraina.

Om du med ´stöd till Ukraina´ menar att västvärlden fortsätter att leverera vapen till Kiev-regeringens arméer, fruktar jag att du kan ha tragiskt fel […] Att tillföra bränsle i form av vapen till en eldstrid, har aldrig tidigare fungerat för att förkorta ett krig, och det kommer det inte att göra nu heller”, skrev Waters bland annat.

I Polen har man reagerat väldigt negativt på Roger Waters brev. Enligt Nya Dagbladet, som citerar polsk media, har Łukasz Wantuch, som är kommunalråd i Krakow, motionerat om att förklara Roger Waters ”persona non grata” eftersom det vore ”en skam för staden” om han skulle spela där. ”Låt honom spela i Moskva”, ska Wantuch ha skrivit i motionen.

Enligt Live Nation Polska ska Waters planerade konserter i Krakow också ha ställts in. Men tidningen skriver att det är Roger Waters manager som tagits initiativ till att slopa spelningen.

Detta tillbakavisas dock av Waters, som skriver om Wantuchs utspel i ett Facebookinlägg:

Det är sant att ett kommunalråd i Krakow, herr Łukasz Wantuch, har hotat att hålla ett möte där han ber kommunfullmäktige att förklara mig "Persona non grata" på grund av mina offentliga försök att uppmuntra alla involverade i det fruktansvärda kriget i Ukraina, speciellt USA och Rysslands regeringar, att arbeta fram en förhandlad fred, snarare än att eskalera saken mot ett bittert slut som skulle kunna vara ett kärnvapenkrig och slutet på allt liv på denna planet.

Vidare skriver Waters att det vore en ”tråkig förlust” ifall Krakowborna skulle följa Wantuchs uppmaning om att bojkotta spelningarna eftersom han ”sett framemot att dela mitt budskap om kärlek med Polens folk”, något han säger sig ha gjort under ”många turnéer under en karriär som pågått i över femtio år”.

Detta är inte första gången som Roger Waters får problem för sin frispråkighet och passion för internationell fred och rättvisa. 2020 drog den amerikanska baseballigan Major League Baseball in ett annonssamarbete med Waters efter påtryckningar från den mäktiga judisk makt-gruppen B’nai B’rith, som hävdade att Pink Floyd-grundarens kritik mot Israels terrorövergrepp på palestinier var ”antisemitism” och  gick ”utanför gränsen för sansad diskussion”.

Waters har också under en spelning kallat USA:s president Joe Biden för en ”krigsförbrytare”. Nyligen publicerade Waters dessutom ett öppet brev till Rysslands president Vladimir Putin, där han ber presidenten att förhandla fram ett tillstånd av neutralitet med Ukraina som också ska innefatta ”ett bindande avtal att aldrig invadera någon igen”. Waters uppmanar också Putin att inte bete sig som USA.

”Jag vet, jag vet, USA och Nato invaderar självständiga länder helt utan vidare, eller för några oljefats skull, men det betyder inte att du borde göra det, din invasion av Ukraina överraskade mig, det var en avskyvärd aggression, provocerad eller ej”, skriver Waters i brevet till Putin.