SIONISM. Ikväll avslutas årets judiska firande av purim. Högtiden markerar judarnas över två tusen år gamla folkmord på 75 000 perser.

Judarnas högtid Purim börjar den 14 Adar i tolfte månaden enligt den judiska kalendern. Enligt vår moderna västerländska kalender innebär det att judarnas datum blir ett skiftande datum. I år infaller judarnas datum 20-21 mars.

Under purimfesten, som firas under glädjefyllda former, firar judarna minnet av deras seger över den ariske ädlingen Haman i Persien, och morden på 75 000 av hans anhängare.

Denna händelse skildras i Esters bok i kristendomens Gamla testamente, vilket judarna gav till den kristna kyrkan efter att ha genomfört vissa förändringar av sin egen heliga skrift Torah.

I korthet handlar berättelsen om hur den depraverade persiske kungen ”Ahasveros”, efter att ha låtit avrätta sin drottning för att hon vägrat visa sig naken offentligt, beslutar sig för att välja en ny drottning.

Efter att grundligen ha utprövat ett större antal jungfruliga kandidater fastnar kungen till slut för Ester, en föräldralös judinna som uppfostrats av sin kusin Mordokai, en judisk palatsintrigör.

Haman, som är det persiska rikets näst mäktigaste man, önskar förgöra judarna och lyckas utverka kungens tillstånd att iscensätta en riksomfattande pogrom mot dem.

Efter att Ester avslöjar för kungen att hon själv är judinna lyckas hon övertala honom att ge judarna möjligheten att slå till först. Haman hängs i en galge han förberett åt Mordokai och judarna skrider därefter till verket mot det persiska rikets övriga ”antisemiter”.

Med kungens stöd slår judarna till mot Hamans lojala folk över hela riket. Under de följande dagarna dödas enligt Torah 75 000 människor. Judarna låter även hänga Hamans tio söner.

Tuggar på symboliskt öronbrosk
En del forskare hävdar att det engelska ordet för påsk, Easter, betyder att ljuset kommer från öster när det blir ljusare på våren. Andra anser att Easter är en anglisering av judinnan Esters namn.

Purim ska dock inte förväxlas med påsken eller den judiska högtiden pesach, som både i tid på året motsvaras av det kristna firandet av påsken, som dock har olika grundvalar för sitt firande. Det fornnordiska firandet av påsken när livet återvänder till naturen, med ägg och allt, har i Norden överlevt parallellt med det kristna firandet, vilket kan tyda på ett historiskt politiskt relativt mjukt infiltrerande utan militant utrensning av det nordiska folkets kultur. Denna kultur är fortfarande är djupt rotad hos folket.

När Purim firas idag i synagogor och hem läser judarna högt ur Esters bok, och när Hamans namn nämns försöker alla – särskilt barnen – föra så mycket oväsen som möjligt med hjälp av musikinstrument, visselpipor, skramlor och annat. Detta för att alla skall slippa höra den hemska fiendens namn.

Under högtiden äter man även en speciell kaka, oznei Haman (Hamans öra). Denna kaka har en mycket central betydelse i Purimfirandet.

Under Purim ser man till att även distribuera dessa kakor till soldater som är i tjänst. Alla ska smaka deras forna fiendes öra och minnas. Soldaterna ska minnas vad judarna åstadkom mot perserna när de till exempel går åstad för att driva bort palestinier.

Mer om Purim kan läsas i Pär Öbergs artikel om högtiden.

Israelisk soldat njuter av att tugga på ett kak-öra.

Här har två israeliska 7-åringar klätt ut sig till World Trade Center-skyskraporna för att fira Purim i Israel. Högtiden Purim glorifierar hur judinnan Ester dolde sin judiska identitet och lurade kungen av Persien att slakta 75 000 människor som var ”fiender till judarna”.


  • Publicerad:
    2019-03-21 19:00