ISHOCKEY. NHL:s kommissionär, juden Gary Bettman, säger sig vilja ”förbättra världen” när han nu rensar ut ishockeytränare som anklagas för rasistiska uttalanden och en auktoritär ledarstil. De utpekade tränarnas beteenden kallas för ”övergrepp” och enligt Bettman kommer dessa inte att tolereras längre inom NHL.

Jim Montgomery, Marc Crawford och Bill Peters är tre NHL-tränare som drabbats av det nya PK-drevet inom nordamerikansk proffshockey. Foton: Facebook/Hockey 360, Facebook/The Pigeon Puck Podcast och Facebook/ NHL News Updates.

Det har stormat kring flertalet tränare i den nordamerikanska hockeyligan National Hockey League (NHL). Detta efter att spelare anklagat dem för ”övergrepp”, vilket har bestått i påstådda rasistiska uttalanden och en auktoritär ledarstil.

Först ut att petas var Bill Peters, tränare för det kanadensiska NHL-laget Calgary Flames och så sent som 2018 det kanadensiska ishockeylandslagets tränare. Han fick sparken för påstådda ”rasistattacker” mot den halvnigerianske före detta NHL-spelaren Akim Aliu för tio år sedan, när Peters tränade AHL-laget Rockford IceHogs.

Sedan dess har även exempelvis NHL-tränare som Mike Babcock och Marc Crawford hamnat i skottgluggen för anklagelser, där Crawford har stängts av från sin tjänst som tränare för Chicago Blackhawks medan man utreder anklagelser mot honom. Dessa har framförallt handlat om deras auktoritära ledarstil, som i media beskrivs som ”fysiska och psykiska övergrepp”.

En av de tidigare NHL-spelare som nu anklagar Crawford är en svensk, nämligen Sveriges Radios hockeyexpert Per Svartvadet, som hade Crawford som tränare när han spelade i det numera nedlagda NHL-laget Atlanta Trashers för snart 20 år sedan.

— Vi träffade vår tränare första gången och han gick runt i omklädningsrummet och hälsade på alla. När kan kom fram till mig tog han min hand, tittade mig i ögonen och sa ”jag hatar svenska centerforwards, bara så du vet om det”. Och så gick han vidare bara. Vår relation var rätt så kylig därefter, berättar Svartvadet som spelade just centerforward.

Samtidigt har svensken Henrik Sedin, hyllad spelare i NHL-laget Vancouver Canucks, gått ut och försvarat sin tidigare tränare Marc Crawford och hans ledarstil.

— Han trodde på oss och kunde absolut vara hård och tuff i hur han behandlade oss, men det var aldrig något fysiskt. Han lärde oss otroligt mycket och han är en stor del i att vi blev de spelare som vi blev, säger Sedin till Sveriges Radios Radiosporten.

Även den svenske stjärnmålvakten Robin Lehner från Chicago Blackhawks vänder sig mot den massmediala beskrivningen av tränarna. I en intervju med sajten The Athletic försvarar han sin förre tränare Marc Crawford och säger att han vill vill nyansera frågan och att diskussionen blivit ”löjlig”.

Den svenske NHL-målvakten Robin Lehner kritiserar drevet mot NHL-tränarna. Foto: Michael Miller (CC BY-SA 3.0) .

Han menar också att ”alla förtjänar en andra chans”.

— De är inga dåliga människor, de vill inte förstöra för människor. Vi fördömer folks handlingar för många, många år sedan genom dagens samhälles glasögon, vilket är högst omoraliskt. Det jag menar med det, för tio år sedan när jag kom in i ligan, så var de här sakerna för 15-20 år sedan normen. På grund av att de här människorna trodde att det var bästa sättet att få resultat, säger Lehner till Athletic.

— Nu dömer vi personen. Vi dömer personerna och vi låter ”cancel-kulturen” och press från sociala medier förstöra människors liv, fortsätter han.

Det Lehner syftar på med ”cancel-kulturen” är den kultur som genomsyrar det amerikanska etablissemanget, men till viss del även det svenska, där offentliga personer får sina liv förstörda av massmediala drev på grund av gamla händelser som får en ny bedömning i takt med samhällets alltmer föränderliga ”normer”.

Lehner går till och med så långt som att säga att tränarna inte var rätt ”utbildade” för tjugo år sedan, då många av de incidenter som tränarna nu anklagas för ska ha skett. Med andra ord att den kulturmarxistiska indoktrineringen inte var lika formaliserad när tränarna tidigare agerade på ett sätt som idag inte anses vara politiskt korrekt.

— Jag menar att de inte var utbildade då, och då var det [beteendet] en norm. Gå tillbaka tjugo år och se hur människor uppfostrade sina barn, säger Lehner.

— Vi pratar inte om de hundratals personer som kommer att säga att de älskar Crawford. Jag älskar honom. Han har bara varit bra mot mig. Han är ingen ond människa. Han gjorde saker för att han trodde att han hjälpte personer.

Spelare i chock: ”Vi förväntade oss inte detta”
Senast i raden tränare att sparkas är Dallas Stars tränare Jim Montgomery, som påstås ha brutit mot klubbens ”värdegrund”. Klubben skriver i ett pressmeddelande att man ”förväntar sig att alla våra anställda agerar med integritet och visar upp professionellt beteende medan de jobbar för vår organisation” och att beslutet att sparka Montgomery togs på grund av att han uppvisat ”oprofessionellt beteende och efter att ha brutit mot Dallas Stars och NHL:s värdegrund”. Man preciserar dock inte närmare vad det påstådda värdegrundsbrottet ska ha bestått av.

Dallas Stars spelare är chockade över att deras tränare sparkats och har ingen aning om vad som har hänt.

— Det här är en enorm chock, vi förväntade oss inte det här, säger lagets stjärna Tyler Seguin i ett uttalande.

Judisk NHL-boss tar fram ”handlingsplan mot övergrepp”

Den judiske NHL-kommissionären Gary Bettman. Foto: NNC Public Affairs Photography (CC Public Domain).

En av de mest drivande personerna i drevet mot ishockeytränarna är NHL:s kommissionär, juden Gary Bettman, som har beslutat att rensa ut alla NHL-tränare som inte uppfyller hans mall för hur en ishockeytränare ska bete sig.

— Vi kommer inte tolerera övergrepp i någon form, säger Bettman bland annat i pressmeddelandet från det nyligen hållna Board of Governors-mötet, som årligen hålls mellan samtliga ägare och general managers inom NHL.

Bettman presenterade också en ny handlingsplan som samtliga NHL-klubbar nu måste leva upp till. Sajten Hockey News har sammanfattat huvudpunkterna:

1. Nolltolerans gäller. Alla klubbar måste omedelbart rapportera olämpligt, olagligt eller kränkande beteende till Bettman själv, eller hans nummer två Bill Daly. Vid misslyckande att göra så kan klubben och individerna i fråga förvänta sig ”hårda straff”.

2. Samtliga tränare, general managers (även assisterande sådana) måste delta i en årlig kurs där bland annat utbildning om mångfald, inkludering och mobbning står på tapeten.

3. Olämpligt beteende kommer att bestraffas antingen av klubben i fråga, ligan eller båda.

4. Visselblåsare ska skyddas. En ny plattform ska skapas för att olämpligt beteende ska kunna rapporteras anonymt till ligan.

Gary Bettman säger sig vara nöjd över de radikala förändringarna i NHL och att dessa kommer att förändra världen ”till det bättre”.

— Världen förändras för det bättre. Det här är en möjlighet, och ett ögonblick, för positiv förändring och den här utvecklingen borde påskyndas – till fördel för alla som är en del av sporten som vi älskar, säger Bettman summerande i sitt uttalande.

Juden Bettman har varit NHL:s kommissionär sedan 1993, då posten skapades enkom för honom. Som kommissionär är han ligans högste chef och har under sina många år i tjänst gjort sig impopulär bland både spelare och fans. Han har framförallt kritiserats hårt för sin hantering av de olika strejker som drabbat NHL på grund av konflikter mellan klubbar och spelarnas fackförening rörande lönesättningar. Under en av strejkerna fick hela säsongen 2004-05 ställas in.

Trots kritiken mot hans hantering av strejkerna har dessa varit väldigt förmånliga för Bettman själv. Innan strejken 04-05 låg Bettmans årslön på 3,77 miljoner dollar. Till säsongen 07-08 hade den ökat till 7,23 miljoner dollar och som kompensation för strejken 2012–13 ökade hans årslön till 8,8 miljoner dollar. Redan under säsongen 2013–14 ökade årslönen för Bettman ytterligare, då han tjänade inte mindre än 9,5 miljoner dollar.

Artikeltext och research: Simon Holmqvist och Fredrik Vejdeland

Källor:
Sedin om kritiserade tränaren: ”Gjorde oss till bättre spelare”
Svartvadet: ”Min nya tränare sa ’jag hatar svenska centerforwards”
Aliu speaks publicly on allegations against Peters
Gary Bettman (Wikipedia)
‘These people are not evil people’: Robin Lehner on cancel culture, mental health education and second chances
Storstjärnan: ”Jag är förvirrad och ledsen”
Nolltolerans i NHL efter övergreppen: ”Hårda straff”


  • Publicerad:
    2019-12-10 21:35