ISHOCKEY Flera spelare som vägrar att delta i ishockeyligan NHL:s homomanifestationer uppger sin kristna tro och rädsla för repressalier som orsaker bakom besluten. Ligan är bekymrad över att dess inkluderande image ska skadas och överväger att helt slopa evenemangen som kallas ”Pride Night”.

Som Nordfront tidigare rapporterat om var det stor uppståndelse kring Philadelphia Flyers ryske back Ivan Provorov då denne vägrade åka ut på isen och värma upp iklädd en regnbågströja för att fira NHL:s ”Pride Night”. Nu har flera spelare vägrat att ta på sig bögtröjor i något som Hockeypatrol kallar ”en tyst protest mot ligans HBTQ+ Pride Night-festligheter”.

Spelarna förutom den ovan nämnde Provorov som vägrat ta på sig homolobbyns färger är James Reimer, Ilya Lyubushkin och bröderna Marc och Eric Staal. Vidare skriver Hockeypatrol att individuella spelare har rätt att vara för eller emot denna agenda, men att enskilda spelare som väljer att protestera mot Pride Night ”skadar NHL:s budskap om inkludering”.

De flesta orsakerna bakom vägran att delta uppges vara spelarnas kristna tro och i de ryska spelarnas fall kan man även lägga till rädsla för repressalier i hemlandet. Bröderna Staal sade i ett uttalande att: ”vi känner att det går emot vår kristna tro om vi tar på oss en Pridetröja

Kanske ger upp efter motståndet

För NHL har spelarnas ovilja att delta i regnbågsjippon orsakat problem då ligans ledning undrar om Pride Night bara ger en plattform åt kritiska röster att visa sin avsky mot homolobbyn. Problemen har enligt Hockeypatrol varit så allvarliga att ligans judiske chef säger att man överväger att totalt avsluta dessa evenemang.

— Detta är första gången vi har varit med om det, och jag tror att det är något vi kommer att behöva bedöma då säsongen är slut, sade NHL:s chef, Gary Bettman till CTV News.

Enligt Bleacher Report har fyra lag redan beslutat sig för att helt slopa regnbågsfärgerna: New York Rangers, New York Islanders, Minnesota Wild och Chicago Blackhawks. Blackhawks och Wild pekade på deras ryska spelares säkerhet som orsak bakom slopandet.

Homolobbyister menar att spelarnas bojkott och de fyra lagens beslut är ett steg tillbaka för ishhockeyn som sport då den samtidigt som detta är på tapeten ”strävar efter att bli mer inkluderande”.