JUDISK MAKT. Judiska världskongressen är förkrossad över att polacker återupplivat en gammal påsktradition där man bränner upp en docka föreställande Judas Iskariot.

Dockan föreställande Judas Iskariot är alldeles för lik en ortodox jude för att det ska vara kosher, anser judisk makt-rörelsen.

I Polen har en gammal påsktradition återupplivats, nämligen att man tillverkar en docka föreställande Judas Iskariot – som enligt den kristna legenden förrådde Jesus för 30 silverpenningar – för att sedan misshandla och elda upp dockan.

Judas har i kristenheten blivit synonym med förräderiet och uppfattas som den lägsta formen av människa.

Traditionellt har Judas avbildats med lång näsa och korkskruvar, vilket enligt judisk makt-rörelsen är en ”antisemitisk stereotyp” som påminner om en ortodox jude.

— Judar är djupt störda av att man återupplivar denna typ av gräslig medeltida antisemitism, beklagar sig juden Robert Singer, ledare för World Jewish Congress, i ett uttalande.

Även Katolska kyrkan i Polen har fördömt den anrika sedan, likväl som landets inrikesminister som kallar den ”idiotisk”. Men detta har inte stoppat invånarna i staden Pruchnik som på långfredagen tillsammans utförde ceremonin kallad ”Domen över Judas” på Johannes Paulus II:s gata.

Dockan hängdes upp på en påle med en skylt runt halsen där det stod ”Judas 2019 – förrädare!”. Sedan plockade man ned dockan, släpade den genom staden och pryglade den 30 gånger innan man dekapiterade den och slutligen eldade upp den under folkets jubel.

Invånarna i polska Pruchnik pryglar och eldar upp Judas-dockan.

Till skillnad från vad Judiska världskongress-bossen Robert Singer hävdar kommer traditionen från 1700-talet, då man också passade på att ge sig på riktiga judar i samband med ceremonin. Under det kommunistiska Polen dog traditionen dock ut, för att under senare år ha återupplivats – hittills dock utan de pogromliknande elementen.


Polacker i staden Pruchnik genomför ceremonin ”Domen över Judas” på långfredagen.

I en artikel tröstar sig judiska DN med att antisemitismen trots allt är ”värre” i andra europeiska länder än i Polen.

”I Polen lever i dag färre än 10.000 judar. Antisemitiska brott förekommer, men av allt att döma i mindre skala än i västeuropeiska länder som Tyskland och Frankrike. Av 624 hatbrott som rapporterades 2017 riktade sig 78 mot judar – jämfört med 123 mot muslimer”, skriver DN.

Källa:
WJC condemns Polish folk tradition of burning effigy as anti-Semitic
Polish town burns Judas effigy resembling Orthodox Jew
Påskfirande startar debatt om antisemitism i Polen


  • Publicerad:
    2019-04-25 12:59