JUDISK MAKT. Någon har målat över ett antal judisk makt-symboler i form av så kallade snubbelstenar vid Oslos synagoga med svart färg. Aktionen skedde samma vecka som det judiska nyåret, rosh hashana, firades.

Övermålade snubbelstenar i Oslo. Bild: skärmbild Facebook.

Birgitte Lerheim, som är lektor i teologi vid Oslouniversitetet, uppmärksammade tilltaget att måla över de så kallade snubbelstenarna på sin Facebook-sida, där hon skriver:

Så skamligt! Jag har inga ord. 250 meter från synagogan. Någon försöker dölja historien. Här bodde Abraham, Jacob, Josef och Sara.

Lerheim bor i stadsdelen St Hanshaugen i västra Oslo och fick en chock då hon på fredagen såg att tre ”snubbelstenar” i området hade målats över så att namnen på de påstådda personerna som stenarna ska påminna om inte syntes.

På måndagskvällen var färgen borttvättad igen, när det skedde är oklart, men Lerheim meddelade Judiska museet då hon upptäckte skadegörelsen.

Snubbelstenarna är ett internationellt judisk makt-projekt för att hålla propagandan om den så kallade ”Förintelsen” vid liv. Det finns ungefär 70 000 sådana snubbelstenar utplacerade runt om i Europas städer, däribland på tre olika platser i Stockholm.

— Det här är helt klart gjort med flit, säger Lerheim till tidningen Vårt Land, och fortsätter:

— Antingen är det en ondsint gärning eller så är det något sorts konstprojekt som kan ha som mål att uppmärksamma folk på stenarna, eller något annat, då det gjorts över flera dagar. Vi har haft några olika projekt här på Haugen tidigare.

Lerheim syftar på konstmanifestationer som tidigare utförts av personer som tillhör alt-rightrörelsen, i anslutning till synagogan eller vid andra snubbelstenar.

Bland annat hängdes en så kallad kek-flagga, flaggan som alt-rightrörelsen använder för att signalera vilka de är, upp i ett fönster på andra sidan gatan från en annan snubbelsten samma vecka som denna skulle avtäckas. Flaggan har en estetik som påminner om Nordiska motståndsrörelsens tyrrunefana.

Förutom att de övermålade judisk makt-symbolerna ligger vid synagogan i Oslo har händelsen också inträffat just före den stora judiska högtiden och nyårsfirandet, rosh hashana, som startade på söndagen.

— Man kan börja fundera med tanke på tajmingen. Det är inte mitt jobb att spekulera vem som har målat över och varför. Även om det bevisas att det gjorts före högtiden eller inte så uppfattas det som särskilt sårande, säger Lerheim.

Hon har bestämt sig för att polisanmäla det inträffade.

— Jag har dryftat det med ett par jurister som menar att det kan räknas som ett hatbrott, berättar hon.

Källa:
Holocaust-minnesteiner ble malt over rett ved synagogen


  • Publicerad:
    2019-10-03 10:00