UTRIKES. De konservativa delarna av den amerikanska delstaten Kalifornien vill forma en egen delstat.

Den föreslagna kartan, med den nya delstaten i rött. Skärmbild: newcaliforniastate.com 2018.01.17. Klicka för större bild.

I USA har man länge känt till att det är de folktäta städerna i delstaten Kalifornien som under årtionden tvingat hela delstaten att acceptera en liberal och kulturmarxistisk politik. Där de mindre tätbebyggda delarna av delstaten är traditionellt konservativa är städerna med stora mängder icke-vita invånare istället extremt ”progressiva”. Situationen har lett till att de som lever utanför städerna i allt större utsträckning inte känner att deras vilja respekteras av delstatens politiker.

För att få mer att säga till om har en stor del människor nu gått samman och utlyst viljan att bilda en egen delstat. Den nya delstaten skulle utgöra större delen av Kalifornien med undantag för de folkrika kuststäderna med omnejd och går under namnet Nya Kalifornien.

I sin ”självständighetsdeklaration” som publicerades på måndagen går man till kraftig kritik mot delstatens guvernör och kongress. Bland annat anklagar man guvernören för att vilja få till stånd en tyranni över delstatens medborgare.

Läs deklarationen på engelska HÄR.

Källa:
New California declares ’independence’ from California in bid to become 51st state
New California declares ‘independence’ from California, hopes to become 51st state
New California State


  • Publicerad:
    2018-01-17 13:30