CORONAKRISEN. Inga ny fall av coronasjukdom har upptäckts i kinesiska Wuhan efter att 90 procent av stadens 11 miljoner invånare har testats.

De omfattande testerna har bedrivits under de senaste veckorna och även om 300 fall av smitta visserligen upptäckts enligt kinesiska myndigheter, så ska det handla om människor som inte har några symptom eller är sjuka på något sätt. Den kinesiska regimen har valt att placera in dessa i en särskild kategori i redovisningen, skriver Reuters.

I mitten av maj kom rapporter om ett nytt utbrott av coronaviruset i Wuhan och från kinesiskt håll oroade man sig för att en andra svår smittvåg skulle kunna drabba landet. Så har det dock av uppgifterna att döma alltså inte blivit.

Coronaviruset förmodas ha sitt ursprung i Wuhan och majoriteten av de 4 634 dödsfall av smittan i Kina har inträffat just här. Redan den 23 januari placerades hela staden i karantän, restriktioner man lättade på efter ungefär en och en halv månad.

Kinesiska myndigheter bekräftar att man har testat mer än 9,9 miljoner av de 11 miljoner invånarna i området kring staden – en omfattande process som nu leder till slutsatsen att man i stort fått bort smittan. Inte heller tandborstar, telefoner, dörrhandtag, hissknappar och liknande utrustning som testats har visat sig innehålla spår av virus.

De extremt omfattande testerna beräknas ha kostat omkring 126 miljoner kronor att genomföra. Liknande tester ska göras även i staden Muadnjiang i Heilongjiang-provinsen.


  • Publicerad:
    2020-06-03 21:30