UTRIKES. Den judiske teoretikern Karl Marx vars arbete kom att leda till extrema konflikter på arbetsmarknaderna och till miljontals mördade människor, hyllas i sin födelseort Trier med en staty signerad den kinesiske konstnären Wu Weishan.

Foto: Palauenc05 (CC BY-SA 4.0)

Under lördagen avtäcktes en staty av Karl Marx i tyska Trier. Medan statyn avtäcktes på 200-årsdagen för Marx födelse, protesterande några medborgare mot den kontroversiella statyn. ”Ned med kapitalismen” och ”Alla diktatorers fader” stod det på banderollerna. En stolt konstnär, den i väst uppskattade Wu Weishan log inför kamerorna.

Marx är i bronsversionen 4,4 meter lång och finansierades av den kinesiska staten som har skänkt den i gåva till Trier där Marx levde sina första 17 år för att markera kommunismens födelse.

Stadsfullmäktige beslutade så sent som i mars att ta emot Kinas gåva till Trier med rösterna 42 mot 7.

Medan några ser gesten som ett erkännande av Triers mest berömda ”son”, anser andra att mottagandet av denna gåva från Kina inte är konsistent med Tysklands kritik mot Kinas brott mot ”mänskliga rättigheter” som människorättsorganisationer och myndigheter i EU och USA påstår sker, särskilt sedan 2015 där Kinas president Xi Jinping sägs ha ökat förföljelserna av människorättsaktivister. Många anser också splittringen mellan det kommunistiska östblocket och det liberala västblocket som ett resultat av hans idéer.

Men myndigheterna försvarar uppförandet av Marx-statyn:

— Vi står bakom detta barn av vår stad. Och vi har ett konstruktivt och aktivt förhållande till Karl Marx. Vi är glada över att få emotta denna gåva, denna vänskapsgest [med Kina], säger ledaren för Rheinland-Pfalz som Trier tillhör, socialdemokraten Malu Dreyer, som verkar vara mer intresserad av att bibehålla goda relationer med den ”nya” ekonomiska supermakten Kina än av tysk och sionistisk historia.

Triers borgmästare, socialdemokraten Wolfram Leibe, säger att historiska kontroverser ska uppmärksammas:

— För oss i Tyskland återkommer denna situation om och om igen med svåra och komplexa personligheter, och vi brukar vilja att liksom gömma dem ute i skogen. Därför var det en medveten handling att föra in Karl Marx i staden igen. Vi behöver inte gömma honom, säger Leibe. Historiska kontroverser ska uppmärksammas.

Nu väntar vi bara på att Wu Weishan eller någon annan duktig konstnär med samma motivering ska tillåtas uppföra en ännu större staty i Braunau am Inn för att markera den historiska personligheten Adolf Hitler som är en ännu mer kontroversiell historisk person än juden Karl Marx. Med Leibes motivering bör Hitler bli ännu mer uppmärksammad på liknande sätt. Om de korrupta politikerna kommer att agera med konsekvens och hörsamma en sådan uppmaning återstår att se.

Källa:
Marx’s German birthplace unveils controversial statue of him


  • Publicerad:
    2018-05-10 21:30