USA. ”Vad för slags val är detta? Det känns som en knarkaffär!”. Hör den kinesiska valobservatören berätta om omfattande valfusk från Demokraterna i Detroit.

Det är den kinesiskspråkiga tv-kanalen New Tang Dynasty Television (NTD News), som drivs av Falun Gong-rörelsen i USA, som intervjuat en kinesisk kvinna som kallar sig Mrs. Schmidt. Hon volontärarbetade som valobservatör åt Republikanerna i Detroit, Michigan.

Kvinnan, som intervjuas på mandarin, berättar att hon egentligen varken är republikan eller demokrat, men att hon ville ställa upp som valobservatör när hon fick veta att sådana behövdes och för att hon ville bidra till ett korrekt och rättvist val.

Chockad berättar hon om hur republikanska valobservatörer behandlades under rösträkningen, samt hur deras demokratiska kollegor betedde sig oerhört suspekt under hela valnatten. Bland annat hade hon fått information om att inga mobiltelefoner eller politiska attiraljer var tillåtna i vallokalen, varför hon lämnade sin egen mobiltelefon hemma.

Trots detta bar de demokratiska valobservatörerna inte bara sina mobiltelefoner inne i vallokalen, de använde dem även för att fota samtliga republikanska valobservatörer.

Dessutom var det förbjudet för valobservatörerna att tala med rösträknarna. Men enligt Mrs. Schmidt följdes detta endast av republikanerna, som enligt protokollet endast kommunicerade med rösträknarnas arbetsledare, medan de demokratiska observatörerna frekvent kommunicerade med själva rösträknarna.

— Jag såg förresten vid flera tillfällen hur demokratiska observatörer samtalade med rösträknarnas arbetsledare, som om de kände varandra väl, berättar hon.

Valobservatörer hotas och ignoreras
Totalt såg hon själv sex ”oegentligheter” under valnatten, medan en av hennes kollegor kunde rapportera så många som 25. Bland annat såg hon själv hur en rösträknare själv fyllde i en valsedel. Tillsammans med en kollega bad hon två av rösträknarnas arbetsledare att förklara vad det var som pågick, eftersom de inte fick kommunicera direkt med rösträknarna. En av arbetsledarna ska ha burit en ansiktsmask dekorerad med juveler och med texten ”Black Lives Matter” på ena sidan och en knyten näve på andra sidan och svarat nonchalant att hon inte förstod vad de republikanska valobservatörerna menade.

Efter detta ska en grupp människor ha omringat Mrs. Schmidts kollega, stirrat argt på honom och anklagat honom för att ha talat med rösträknarna, trots att han endast kommunicerat med deras arbetsledare. När de även omringade Mrs. Schmidt själv ska de ha tillkallat en av Republikanernas advokater.

Enligt Mrs. Schmidt dök dessa människor upp överallt där någon republikansk valobservatör agerade efter att ha sett något suspekt med rösträkningen genom att omringa personen och aggressivt anklaga den för både det ena och det andra. Men vad deras formella funktion var på platsen är oklart.

— Jag tror att de är demokrater. Vissa hade brickor, andra inte. Jag vet inte vilka de är, men de är aggressiva och utstrålar samma vibbar som en krogvakt, om du förstår?, berättar Mrs. Schmidt.

— Alla bar svarta kläder, hade svarta masker och var väldigt välbyggda. Det är ju inget fel med att bära svart, men deras kroppsspråk var väldigt aggressivt och skrämmande och gav en känslan av att man skulle bli attackerad, fortsätter hon.

”Som en knarkaffär mitt i natten”
Till slut ska arbetsledaren ha förklarat rösträknarens beteende med att en röstsedel behövde kopieras eftersom den var ifylld med en blyertspenna och att man därför misstänkte att rösträkningsmaskinen inte skulle kunna registrera den. Mrs. Schmidt berättar dock att det aldrig gått ut någon information om att man inte kan fylla i röstsedlar med blyertspennor och när hon frågade vad som då skulle hända med den ursprungliga valsedeln fick hon inget svar av arbetsledaren.

Omkring midnatt ska också rösträkningen ha upphört då det inte fanns några fler röster att räkna. Vid den tiden ledde också Donald Trump i Michigan och förutspåddes att vinna delstaten. Valobservatörerna var dock kvar eftersom deras skift inte slutade för än klockan fem på morgonen. Men plötsligt, kring klockan fyra, ska en van ha dykt upp med 61 kartonger med röster från ingenstans.

— Vad är det här för slags val? Hela situationen kändes som en knarkaffär. Mitt i natten, arbeta lite, vänta lite… För alla vallokaler stängde klockan 20, eller hur? Det finns ingen anledning att vänta till 4 på morgonen. Det här är ju Detroit och rösterna härrör ju från Detroit, det är ju inte så att dessa röster behövde flygas hit ända från Kina. Varför skulle dessa röster anlända klockan 4 efter en så lång stund av inaktivitet?, frågar sig Mrs. Schmidt.

123 000 röster som inte observerats av valobservatörer
Plötsligt gick meddelandet ut att man fått in 16 000 nya röster men att dessa inte skulle räknas nu. Alla tvingades dock stanna kvar till klockan 5, trots att inget mer arbete skulle göras. Vid 7-tiden på morgonen när Mrs. Schmidt var hemma fick hon veta att hennes vallokal rapporterat in drygt 130 000 räknade röster.

— Jag tänkte, hur är detta möjligt? Under hela natten när vi var där, och det var 130 bord där, räknades bara 7 000 röster.

Enligt Mrs. Schmidt tar varje röst 15 – 20 minuter att räknas och kontrolleras och att det med 130 000 röster måste ha gått med en fart på 50 röster per minut, vilket hon menar är omöjligt med 130 bord och 5 rösträknare per bord,

— Hur detta är möjligt är den stora frågan. Vi får se hur detta utreds. Vi observatörer ska bara bedöma vad vi ser och sedan rapportera det, vilket är allt vi har rätt att göra. Och vad resultatet av en utredning av detta kan komma att bli, det vet vi inte, avslutar hon intervjun.


  • Publicerad:
    2020-11-09 12:47