USA. Nästan två veckor efter det amerikanska presidentvalet fortsätter Trump att inte bara vägra erkänna sig besegrad utan även hävda att han segrade.

”Jag vann valet!”, proklamerar USA:s president Donald Trump Twitter under morgonen svensk tid, eller midnatt lokal tid i Washington  D.C. Detta trots att en samlad mainstreammedia och flera världsledare har utropat motkandidaten Joe Biden av det nyligen hållna amerikanska presidentvalet.

Även Biden själv har utropat sig till segrare, stödd av sitt parti Demokraterna. Trump och flera högt uppsatta republikaner har dock riktat allvarliga anklagelser mot Demokraterna om valfusk och man har lämnat in stämningar i flera delstater där man misstänker att Biden tagit hem elektorsrösterna genom att man på olika sätt har manipulerat rösträkningen.

Även Trumps anhängare tycks vara övertygade om att det rapporterade valresultatet är fejk. Tusentals Trump-anhängare samlades under söndagen i Washington D.C. för att visa sitt stöd för Trump och för att uttrycka missnöje över valet. Enligt mainstreammedia handlade det om alltifrån ”högerextremister” till ”vit makt-anhängare”.

Trots att mainstreammedia också rapporterade att de många ”extremisterna” som rest till den amerikanska huvudstaden för att visa stöd för den sittande presidenten skulle komma att begå våldsdåd tvingades man rapportera om en fredlig folksamling, vars deltagare efter eventet kom att attackeras av våldsamma vänsterextremister.

Den vänsterliberala och judiska mediejätten CNN som gjort sig ökända för sitt motstånd mot Trump skriver att eventet ”illustrerar en allt tunnare linje mellan mainstream-höger och högerextrema extremister”.

Men president Trump själv tycks ha uppskattat stödet och visade upp sig för folkmassorna genom att köra i en karavan genom den. På Twitter skriver han att det var en ”anda som aldrig förut” och kommenterar det stora antalet sympatisörer som visade sitt stöd med orden ”amazing!”.

Riktar skarp kritik mot ”Fake News Media”
Framförallt judisk och statligt ägd mainstreammedia över hela västvärlden har efter valet hånat och attackerat Trump för hans anklagelser om valfusk. Man menar att anklagelserna helt saknar grund, trots ett stort antal rapporter och vittnesmål om fusk i flera av de avgörande delstaterna där Biden segrade efter plötsliga rösträkningstopp när Trump såg ut att segra.

Trump slår dock hårt tillbaka mot media och ifrågasätter varför man utropar Biden till segrare trots att man vet att valresultatet ifrågasatts juridiskt.

”Från ett stort antal valobservatörer som kastades ut från rösträkningslokalerna i flera av våra stater, till miljoner av röstsedlar som modifierats av demokrater, endast för demokrater, till röstande efter att valet var över, till användandet av den radikala vänsterns Dominion Voting Systems, som avvisades av Texas och många andra för att det varken var bra eller säkert. De som ansvarar för att skydda vår konstitution kan inte låta de fejkade resultaten av 2020 års brev-val att stå sig”, skriver Trump på Twitter.

Det återstår dock att se om några av de anklagelser om valfusk eller stämningar mot delstater av Trump-kampanjen eller vanliga medborgare kommer att förändra utgången av valet.


  • Publicerad:
    2020-11-16 07:46