INRIKES. Det har kommit fram att ledamöter inom myndigheten Konstnärsnämnden har delat ut miljontals skattepengar i bidrag och stipendier till personer de känner.

Konstnärsnämnden är den statliga myndighet som ger ut skattefinansierade bidrag och stipendier till enskilda ”konstnärer”. Från en granskning som ”Kaliber” i P1 har gjort har det nu kommit fram att flertalet ledamöter inom myndigheten har varit med och beviljat miljontals kronor till personer de känner, alltså begått jäv.

Efter upptäckten försvarar sig ansvariga på myndigheten med att i deras policy räknas inte bidrag till kompisar som jäv.

— Bara för att man är vän eller känner en person så behöver man inte vara jävig, säger Cecilia Langemark, som är chef för Konstnärsnämndens enhet för stipendier och bidrag till enskilda konstnärer.

Det är tre olika ledamöter som här varit med vid flertalet tillfällen och beviljat pengar till personer de på något sätt känner. Sammanlagt handlar det om 2,3 miljoner kronor skattepengar som har delats ut.

Olle Lundin från den juridiska institutionen vid Uppsala universitet säger att det myndigheten har gjort är olagligt samt att deras ”jävpolicy” är felaktig.

— Det är ju fel, det är ju rakt upp och ned fel. Man kommer inte undan annat än att vänskapsförhållanden är en definitiv jävsgrund, säger Lundin och fortsätter:

— Andra myndigheter försöker få bort alla jävsliknande situationer så gott det går, men så verkar man tydligen inte tillämpa regelverket här.

Efter kritiken säger Langemark att det kanske är dags att myndigheten ser över sin policy angående jäv.

Källa:
Konstnärsnämnden kritiseras för jäv


  • Publicerad:
    2017-09-05 20:45