QATAR Tysklands fotbollsherrar gjorde homomarkering innan förlustmatchen. Nu hörs kritik från spelare som tröttnat på homopropandan samtidigt som FIFA pudlar om sitt beslut att förbjuda ”One Love”-armbindlarna.

Världsmästerskapet i fotboll för herrar pågår i Qatar. Mästerskapet har mer handlat om den skriande bristen på homopropaganda och mindre om sportsliga bedrifter.

Tysklands fotbollsherrar valde således att i matchen mot Japan signalera mot FIFA genom att hålla händerna för munnen innan matchstart. Med gesten menade de att då de inte får ha på sig sina ”One Love”-armbindlar på planen, är det lika som att de blir tystade. Det ”tyska” laget var dock inte lika framgångsrika på planen som med homolobbyaktivismen, då Tyskland förlorade matchen med 1-2.

På sina officiella kanaler skrev det tyska fotbollsförbundet angående markeringen:

Det här handlar inte om ett politiskt budskap: mänskliga rättigheter är inte förhandlingsbara. Det borde vara självklart. Men det är det tyvärr inte fortfarande. Det är därför detta budskap är så viktigt för oss. Att förbjuda oss från BINDELN är som att förbjuda våra munnar. Vår hållning står fast.

Spelare trötta på konstant godhetssignalering

Den belgiska landslagsspelaren Eden Hazard kritiserade tyskarna efter förlustmatchen med orden:

— Det kanske hade varit bättre att inte göra det och vinna i stället. Vi är här för att spela fotboll, jag är inte här för att skicka ett politiskt budskap. Det finns andra personer som är bättre lämpade för det.

Schweiz kapten Granit Xhaka hade också liknande tankar som Hazard. Han uppgav att han inte hade några avsikter att göra liknande protester:

— Vi är inte här för att ge lektioner.

FIFA svänger om bög-armbindlarna

Hittills har supportrar iklädda regnbågsfärger stoppats och fått sina regnbågsplagg konfiskerade av säkerhetsvakter på arenorna. Tysklands fotbollsförbund har tidigare hotat att dra FIFA inför rätta för att få rätten att iklä sig ”One Love”-armbindlarna.

Enligt The Independent pudlar dock FIFA nu om regnbågsfärgerna både på läktaren och på planen.

Fifa har meddelat landslagsförbunden att regnbågsflaggan inte kommer att vara förbjuden vid arenorna under de kommande matcherna”, skriver The Independent.

Hur detta kommer utveckla sig i värdlandet Qatar, där homosexualla handlingar kan leda till dödsstraff, återstår att se.