KOMMENTAR. Martin Saxlind kommenterar här det första gnället i gammelmedia om att alternativmedier och dissidenter nu migrerar till ryska VK som erbjuder mer yttrandefrihet än Facebook.

Igår skrev Aftonbladet en artikel där de ondgjorde sig över att Nordfront och andra som censureras på Facebook har börjat migrera till VK. Att bemöta saker som Aftonbladet skriver är lite som att stjäla godis av ett barn eller att reta en förståndshandikappad, det är ingen sport och egentligen inget man bör ägna sig åt. Men ibland kan det ändå vara intressant att granska tidningens resonemang.

Trots att Aftonbladets artikel är en nyhet ger den redan i ingressen uttryck för åsikten att Facebook inte ägnar sig åt censur. Det görs genom att man sätter citattecken runt ordet ”censur” och skriver att det är vad ”extremhögern” kallar det som händer på Facebook. Dessutom legitimerar Aftonbladet Facebooks censur genom att säga att det är ”hat och hot” som tas bort.

Aftonbladet har här fel på båda punkterna. För det första är det ren fakta att Facebook censurerar kontroversiella åsikter och symboler, att ifrågasätta detta är bara töntig småsinthet som inte hör hemma i en nyhetsartikel. För det andra har censuren väldigt ofta inte ett dugg med hat och hot att göra. Jag kan inte minnas att jag uttryckt mig särskilt hatiskt på Facebook och jag har garanterat aldrig hotat någon där, ändå har jag blivit avstängd massor av gånger och fått mitt privata konto permanent borttaget en gång.

Vad gäller Nordfront så har vi fått flera sidor censurerade och slutligen helt raderade från Facebook. Detta trots att vi aldrig postat några hot och antagligen heller aldrig delat någon artikel som bryter mot svensk lag. Facebooks syn på yttrandefrihet är alltså snävare än den svenska lagen och hade svenska myndigheter såsom polisen tagit svensk yttrandefrihet på allvar hade de också gått över till VK eller någon annan sida som verkar modereras mer i enlighet med existerande svensk lagstiftning.

Vidare lyfter Aftonbladet okritiskt fram den helt okända Amanda Oxell som ska vara en ”expert” på sociala medier. Experten, som bara har 55 följare på Twitter, påstår att Facebook gynnas av sin nuvarande censur och kommer få fler användare av att censurera och stänga av oliktänkande. Snarare är det som så att i ett land som Sverige, där sju av tio internetanvändare redan sägs ha ett konto på Facebook, finns det väldigt lite tillväxtpotential för det sociala mediet. Det finns inga massor som sitter och väntar på hårdare censur på Facebook innan de vågar registrera sig.

För några år sedan var Nordfront och Nordiska motståndsrörelsen rätt så ensamma med att censureras på Facebook. Numera slår censuren mot allt och alla. Till och med mellanmjölks-invandringskritiker som judinnan Katerina Janouch har drabbats av Facebook-censuren. I ett land där Sverigedemokraterna sakta men säkert är på väg att bli det största partiet kommer intresset för Facebook att dala i takt med att åsiktskorridoren där smalnar, speciellt om man betänker att många av SD:s väljare är betydligt mer ”hatiska” än partiet.

Oxells slutsats att Facebook skulle gynnas av den ökade censuren är alltså politiskt korrekt önsketänkande. Vid en snabb googling upptäcker man också att den obskyra experten tydligen är en feministisk aktivist som ägnat sig åt att försöka få bort ”sexistisk” reklam från Facebook. Oxell har alltså en uppenbar agenda i att hävda att det är bra att Facebook lägger mer resurser på censur, det innebär ju att andra feminister kan söka jobb som censor där.

Censuren på Facebook handlar alltså inte om att företaget vill skaffa fler användare och tjäna mer pengar. Censuren handlar om att bejaka Mark Zuckerbergs judisk-liberala politiska agenda. Men censur är ett defensivt och trubbigt vapen för förlorare och tack vare Ryssland har vi nu ett bra alternativ till Facebook att sprida vårt budskap på.

Juden Jonathan Leman på Expo rycker också ut till sin stamfrändes försvar och menar att VK i Sverige bara kommer tilltala ”högerextremister”. Lyckligtvis är det väldigt många svenskar som är ”högerextremister” med Lemans och Facebooks definition av begreppet. VK har den senaste tiden svämmat över av vanliga svenskar som verkar ha tröttnat på massinvandringen och Facebook-censuren kommer bara hjälpa dem på traven med att också förstå judefrågan.

Tillägg:

Efter att Nordfront kopplade kommentarsfältet till VK har aktiviteten i kommentarsfältet sakta men säkert kommit igång igen. Vi har dock noterat att vissa användare har haft problem med att registrera sig via VK på Nordfront, så vi kommer att skriver mer tydliga instruktioner för hur man ska gå till väga. Men i grund och botten ska man först skaffa ett konto på VK (om man inte redan har ett) och logga in där. Sedan går man in på Nordfront och letar upp kommentarsfältet, i inloggningsrutan klickar man sedan på VK-loggan och blir då omdirigerad till VK varpå ditt konto där används för att skapa en ny användare på Nordfront. När du väl registrerat dig på Nordfront kan du byta användarnamn och lösenord och behöver inte använda ditt VK-konto för att logga in.


  • Publicerad:
    2017-11-09 15:00