INRIKES. Tidningen Forskning & Framsteg skriver om de kriminella gängens ökning och framfart i Sverige. I flera områden har polisen helt tappat kontrollen över situationen.

arty

2014 rapporterade Rikskriminalpolisen att totalt 55 områden i 22 olika städer styrs av kriminella
gäng, där är till exempel narkotikaförsäljningen öppen och våldsamma uppgörelser sker på gatan.
Lars Korsell, som är forskare och enhetschef på Avdelningen för ekonomisk och organiserad brottslighet på Brottsförebyggande rådet, säger:

– Ja, det är rätt sensationellt att det finns enklaver i Sverige där svensk lag inte längre gäller.

Första gången som polisen fick tydlig kännedom om gatugängen var 1999.
Gängmedlemmarna var män mellan 20-30 år och 76 procent av medlemmarna var första eller andra generationens invandrare som mestadels kom ifrån västra Asien eller östra Europa.

Göteborgsområdets tyngre kriminalitet utgjordes till en början av personer från Balkan. Men nu har andra grupperingar från Mellanöstern klivit fram och allt mer tagit över.

2011 gjordes en bedömning som visade att Malmö hade 16 organiserade kriminella gäng. Många av medlemmarna hade rötter i Iran, Irak, Libanon och det forna Jugoslavien. Och under 2011 och 2012 drabbades Malmö av tio dödsskjutningar under sex månader.

Forskning & Framsteg skriver att det i en artikel i Dagens Medicin står att ambulansfacket vill att deras sjukvårdare ska ha tillgång till skyddsutrustning så som skottsäker väst, benskydd och hjälm när de åker till en ”hetzon”.

Operation Fenix, som inleddes 2014, jagar i nuläget 300 ”strategiska personer” som livnär sig på kriminalitet i Stockholmsförorterna Tensta, Rinkeby, Hjulsta, Kista, Akalla och Husby.

Jakob Ekström är förundersökningsledare, gruppchef och ställföreträdande insatschef för operation Fenix. Han berättar att de under en biljakt kan bli tvungna att avbryta om bilen kör till vissa adresser i Tensta. Dit kan inte en ensam polisbil följa efter på grund av risken för stenkastning och upplopp. De områdena kallar poliserna för no-go-areas.

Ekström berättar också att trots att det i både Tensta och Rinkeby är så pass illa att både banken och försäkringskassan har valt att flytta sina verksamheter därifrån och att polis, ambulans och brandmän flera gånger i månaden får sten kastade på sig så är det ingen som skriver om det.

– Förorterna är en kittel av asylsökande och unga arga män med självpålagd offermentalitet, och för all del unga arga kvinnor också. De här personerna rättfärdigar sin kriminalitet med samhällets orättvisor, berättar Anders Göranzon som är poliskommissarie och insatschef för operation Fenix.

Amir Rostami som jobbar som polis och har forskat i ämnet har följande att säga:

– Det finns absolut ingenting som pekar på att trenden ska vända. Allt tyder på att vi kommer att se fler gäng. Samhället reagerar först när våldet lämnar förorten, tyvärr. Skottlossning i förorter blir bara små notiser numera. Men händer det inne i stan blir det en jättegrej i medierna! Vi måste erkänna att vi har ett stort problem, och sedan tänka långsiktigt. Skolans roll kan inte underskattas.

Källa:
Därför ökar de kriminella gängens makt


  • Publicerad:
    2015-05-29 22:35