POLITIK En av de största överraskningarna i söndagens EU-val var Sverigedemokraternas första minskning i ett val på över 30 år. I partiledarens hemkommun Sölvesborg övertog Socialdemokraterna platsen som största parti, vilket fått de lokala SD-företrädarna att kalla till krismöte.

Det var inte bara på nationell nivå som Sverigedemokraterna gjorde ett dåligt val. Även i det som borde vara partiets starkaste fäste – partiledaren Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg – backade man i söndagens EU-val.

— Vi skulle haft talare på torget. Det har ju varit dödstyst, säger Mats Gunnarsson, tillförordnad gruppledare i Sölvesborg.

Partiet backade med 2,7 procentenheter ner till 25,9 och istället blev Socialdemokraterna största parti med 27,4 procent. Resultatet är enligt Aftonbladet så uppseendeväckande och chockerande att partiet kallar till ett ”akut möte”.

Det är första gången på över 30 år som partiet backar i ett val. På frågan om vad partiet kunde ha gjort bättre svarar Gunnarson att ”vi skulle ha kampanjat mer” samt att ”det har ju varit dödstyst”.

— Vi har inte haft några. Vi hade en valstuga på torget. Det är det som är grundproblemet, svarar Gunnarsson på frågan om vilka kampanjer de haft.

Han avslutar med att spekulera att SD-väljare behöver mer motivation än andra för att ta sig till vallokalerna eftersom de är ”EU-kritiska”.