1984. Efter att den prisbelönte btittiske arkitekten Peter Kellow öppet kritiserat judar blev han ställd inför en disciplinär kommitté som efter 47 yrkesverksamma år berövade honom rätten att arbeta som arkitekt.

Det var i april 2019 som den prisbelönte brittiske arkitekten Peter Kellow skrev ett Facebookinlägg där han bland annat ifrågasatte om judenheten verkligen var en ras. Istället beskrev han den som en ”sekt” liknande frimureriet och förespråkade att judar ska registreras och hindras från att nå inflytelserika positioner i samhället.

För detta inlägg har han nu ställts inför Architects Registration Board (ARB), ett samfund som reglerar vem som får verka som arkitekt i Storbritannien. Under förhandlingen valde Kellow att stå fast vid sitt inlägg, som han hävdar varken är rasistiskt eller antisemitiskt.

Men kommittén bedömde att Kellow har ”förhärdat diskriminerande attitydproblem” och att hans uttalande om judar har varit ett tjänstefel som hindrar att han verkar som arkitekt, rapporterar Daily Mail.

I beslutet skriver ARB bland annat att Kellow ”inte har uttryckt någon meningsfull förståelse över hur han misslyckats i det här fallet” och att arkitekter på grund av sin ”privilegierade position i samhället” bär på ett visst ”ansvar” som bland annat innefattar ”en skyldighet att behandla andra rättvist och utan diskriminering”.

Kellow har i ett uttalande sagt att han kommer att överklaga beslutet från ARB, som han menar har iklätt sig ”rollen som [George] Orwells tankepolis”. Enligt Kellow har det inte framförts ett enda bevis på att någon ska ha känt sig kränkt av hans Facebookinlägg.

— För varje förnuftig person skulle påståendet om att ett inlägg på Facebook skulle ha någonting med tjänstefel att göra framstå som löjligt, kommenterade han avgörandet.

Enligt Kellow kan bara tjänstefel begås i tjänsten, men det återstår att se om högre instans håller med.


  • Publicerad:
    2020-08-19 19:20