BLUFF. Kronofogden auktionerade ut en Rolex Daytona, vars äkthet man också intygade. En nöjd klockentusiast ropade in den för 160 000 kronor, men upptäckte sedan att den var falsk. ”Vi har gjort allt vi kan”, menar nu Kronofogden som inte vill ersätta köparen.

Den ikoniska filmstjärnan Steve McQueen sågs ofta bärandes en Rolexklocka.

Aftonbladet skriver idag om klockentusiasten Ola som slog till på en Rolexklocka när kronofogden annonserade ut den på en internetauktion. Myndigheten gick i god för klockans äkthet och värderade den till 150 000, vilket fick Ola att lägga det vinnande budet på 160 000.

Även om Kronofogden meddelade att klockan saknade certifikat så räckte det för Ola att en svensk myndighet stod som säljare.

— Innan jag köpte klockan kollade jag ju noga på Kronofogdens hemsida, för det här är jättemycket pengar. Jag kände mig trygg med att en svensk myndighet inte skulle sälja förfalskningar, berättar Ola för Aftonbladet.

Det var först när Ola skulle lämna in klockan på service hos Rob Engström AB, Rolexhandlare och kunglig hovleverantör, som det uppdagades att han blivit blåst av Kronofogden.

— Den klockan är hopbyggd med oäkta delar. Jag gjorde ett utlåtande till honom för att visa upp för Kronofogden. De värdefulla delarna, som urtavlan och kransen, är inte äkta, säger Daniel Moberg, besiktningsman på Rob Engström AB.

Enligt Moberg måste urtavlan bytas ut för att klockan ska kunna betraktas som äkta, vilket skulle kosta 168 000 kronor.

Men Kronofogden vill inte ta ansvar för att de sålt en falsk klocka och lurat en köpare på 160 000 kronor. Istället menar myndigheten att de ”gjort allt de kan” och att Ola får skylla sig själv.

— Ska man läsa villkoren får man läsa alla villkor – som också är att vi inte lämnar några garantier om ursprung och skick. Det ligger på spekulanten att förvissa sig om. Och här fanns indikationer på att det var läge att undersöka klockan närmare, säger Jens Haggren, verksjurist på Kronofogdemyndigheten, och syftar på att man meddelat att certifikat saknas.

Ola köper dock inte Kronofogdens försök att frånsäga sig ansvaret och vidhåller att de själva intygat klockans äkthet när de lade ut den till försäljning.

— Värderaren har ju hävdat att det här är en Rolex. Då är ju han en yrkesman och jag en lekman. Felet är ju att värderaren har gjort fel. Jag förstår att Kronofogden har förlitat sig på det. Men hade det stått att det är en förfalskning hade jag självklart inte köpt den, säger Ola.

Källa:
Kronofogden sålde falsk Rolex på auktion – för 160 000


  • Publicerad:
    2017-11-30 12:00