EKONOMI. I år har antalet kraftigt skuldsatta personer som ansökt om hjälp att bli av med sina skuldbelopp ökat rejält. Kronofogden uppger att den främsta anledningen är de nya reglerna, vilka gör det enklare att söka och genomgå en skuldsanering.

I Sverige har det i år skett en rejäl ökning gällande kraftigt skuldsatta personer. Anledningen tros vara de nya villkoren i Skuldsaneringslagen som tillkom den 1 november ifjol, vilka nu gör det enklare att både ansöka och genomgå en skuldsanering. Sedan den nya lagen trädde i kraft har Kronofogden tagit emot närmare 20 000 ansökningar om skuldsanering.

— Det handlar grovt sett om en fördubbling av antalet ansökningar. I konkreta siffror så rör det sig om ungefär 400 personer per vecka och vi räknar med att ökningen håller i sig, även på sikt, säger Isabella Lundgren som är verksamhetsutvecklare på Kronofogden.

Finansmarknadsminister Per Bolund uppger att Kronofogdens prognos är glädjande.

— Det har varit alldeles för många som har suttit fast i Kronofogdens register och därmed inte kunnat ha ordning på sin ekonomi, men genom den nya lagen ser vi att fler kan få hjälp, säger Bolund och fortsätter:

— Under de kommande åren kommer Regeringen skjuta till 60 miljoner kronor till Kronofogdemyndigheten för att de ska kunna effektivisera handläggningarna.

Källa:
Allt fler ansöker om skuldsanering


  • Publicerad:
    2017-11-08 07:00