PALESTINA På fredagen framkom det att flera anställda vid FN:s organ för palestinska flyktingar misstänks för inblandning i Hamas offensiv den 7 oktober. Efter avslöjandet har flertalet länder valt att pausa sitt ekonomiska bistånd till organisationen medan en utredning tillsatts.

Flertalet länder har under de senaste dagarna beslutat att stoppa det ekonomiska stödet till United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East, förkortat UNRWA. Organisationen finansieras till största del av bidrag från FN-länder, exempelvis bidrar den svenska regeringen med 400 miljoner kronor under 2024. Uttalanden om indragen finansiering kommer efter att det, enligt judiska Dagens Nyheter, i fredags blev känt att man misstänker flera av organisationens anställda för att vara inblandade i Hamas offensiv den 7 oktober.

UNRWA är en del av FN och är organisationens främsta organ för att hjälpa palestinska flyktingar. Den grundades efter 1948 års krig mellan den sionistiska ockupationsmakten och kringliggande arabstater. Araber kallas kriget och dess konsekvenser för ”nakba”, eller ”katastrofen”, då händelserna ledde till att judarna fördrev mellan 500 000 och en miljon palestinier från deras hem.

Storbritanniens utrikesdepartement uppger att man ”är bestört över anklagelserna” i ett uttalande. Förutom Storbritannien har Italien, Kanada, Finland och Australien pausat det finansiella stödet. Sveriges regering har meddelat att man kommer att återkomma i ärendet då man fått mer information.

Sparkat de misstänkta

Det ska röra sig om totalt tolv anställda som misstänks för inblandning i Hamas offensiv som i oktober slog till mot judiskt ockuperat territorium runt Gazaremsan. Man tog även runt 250 gisslan som fördes tillbaka till Gaza och av dessa håller man ännu omkring 130 stycken kvar i fångenskap.

Philippe Lazzarini, chefen för FN-organet i fråga, sparkade de anställda i fredags och tillsatte en utredning. FN:s generalsekreterare António Guterres kommenterade att han var ”förskräckt” över anklagelserna. Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio menar å sin sida att man måste vara väldigt noggrann med vart landets pengar går.

— Det får inte gå en endaste euro av Finlands pengar till Hamas eller andra terrorister. Misstanken om medverkan av biståndsmottagarens anställda leder till att stödet avbryts, säger Tavio.

Lazzarini säger att han är chockad över att så många länder valt att dra in sitt stöd för något som kan gälla ”en liten grupp ur personalen”. Även Palestinska befrielseorganisationen uppmanar länderna att tänka om då besluten kan få ödesdigra konsekvenser både humanitärt och politiskt.