ABSURDISTAN. Vänsteraktivisten Carl Johan De Geer blev tilldelad en belöningsmedalj av regeringen för sitt ”konstnärskap”. 

Carl Johan De Geer.

Med motiveringen ”för ett enastående konstnärskap som förnyat och berikat den svenska konstscenen” tilldelades Carl Johan De Geer belöningsmedaljen Illis quorum meruere labores för sina ”kulturella insatser på riksplanet” av regeringen.

De Geer är mest känd för sitt landsförräderi efter den affisch han gjorde 1967 då han målat en svensk flagga som brinner med titeln ”Svik fosterlandet, var onationell” och med ordet ”kuken” på korset. Samma år dömdes han också till 75 dagsböter för skymfande av statssymbol samt uppvigling.

Medaljen som han nu tilldelats instiftades redan år 1785 av Gustav III men sedan år 1975 är det regeringen som står för utdelningen av medaljen.

—  Men sen har ju flera sagt att medaljen är kunglig och instiftades av Gustav III, och hade jag vetat det så hade jag tackat nej. För jag jobbar ju åt den republikanska föreningen, men å andra sidan var det ju länge sedan, säger De Geer.

Källa:
Carl Johan De Geer om medaljen: Det är ju absurt


  • Publicerad:
    2017-10-23 12:00