VETENSKAP. I Paris presenterades i lördags upptäckten av ”Le Blob” – en märklig ny encellig organism som ser ut som en svamp men beter sig som ett djur.

”Le Blob”, med det latinska namnet Physarum polycephalum, visas på Parc Zoologique i Paris. Skärmbild.

Den senaste upptäckten vid Paris Zoologiska Park, som avslöjades för allmänheten på lördagen, är en liten levande varelse som saknar mun, ögon och mage, men som ändå kan upptäcka mat och smälta den.

Organismen, som fått smeknamnet ”Le Blob” (blobben), har nästan 720 kön, kan röra sig utan ben eller vingar och läker sig själv på två minuter om man delar den mitt itu.

— Blobben är en levande varelse som hör till ett av naturens mysterier, sa Bruno David, föreståndare för Paris Naturhistoriska Museum, som Paris Zoologiska Park är en del av.

— Den överraskar oss eftersom den inte har någon hjärna men ändå slutledningsförmåga. Och om man sammanfogar två blobbar kommer den som har lärt sig saker att överföra kunskapen till den andra, tillade David.

Namnet ”Le Blob” har hämtats från en science-fiction-skräckfilm från 1958, med en ung Steve McQueen, där en främmande livsform – The Blob – förtär allting som kommer i vägen för den i en liten stad i Pennsylvania.

Källa:
Paris zoo unveils the ”blob”, an organism with no brain but 720 sexes


  • Publicerad:
    2019-10-21 08:00